Home

Achtergrond

'Innovatie-Oscar' naar NS

De Nederlandse Spoorwegen hebben in Baltimore de prestigieuze Franz Edelman Award gewonnen voor de dienstregeling die eind 2006 werd ingevoerd.

"Deze wereldwijde innovatieprijs is vergelijkbaar met een een Oscar, we zijn apetrots dat de vakjury ons koos uit de lijst van zes genomineerden'', meldde directeur commercie Bert Meerstadt van NS gisteravond laat (lokale tijd in de Verenigde Staten).

"Dit is een mooi moment voor de honderden mensen binnen ons bedrijf die hebben gewerkt aan deze dienstregeling, de belangrijkste wijziging van het spoorboekje sinds 36 jaar'', zei Meerstadt. "En ook voor de medewerkers van de Erasmus Universiteit, die ook erg belangrijk zijn geweest bij het ontwikkelen van deze dienstregeling.''

De innovatieprijs werd maandagavond tijdens een gala uitgereikt aan de NS-topman. Hij werd vergezeld door een tien-koppige delegatie, onder wie een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten.
Meerstadt: "Dit is een mooi moment voor ons, de sms'jes schieten heen en weer over de oceaan en de champagne vloeit rijkelijk. De nieuwe dienstregeling was noodzakelijk omdat het aantal reizigers sinds 1970 was verdubbeld. De aanpassingen maken nieuwe groei van het aantal reizigers mogelijk, we boekten een efficientiewinst van 70 miljoen euro en ProRail en het ministerie van Verkeer en Waterstaat kunnen zich nu concentreren op de belangrijkste knelpunten op het spoornetwerk. Zonder deze nieuwe dienstregeling waren vele miljarden aan extra investeringen noodzakelijk geweest.''

Het spoorboekje is in feite een gecombineerde toepassing van vier computersystemen voor de planning van de dienstregeling, voor het gebruik van de perronsporen op de knooppunten, voor de inzet van treinen en voor de inzet van rijdend personeel. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk dat er veel meer treinen rijden over het drukst bereden spoornetwerk van Europa. Ook werd het mogelijk om treinen beter op tijd te laten rijden. Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling steeg de klantwaardering voor onder meer het aspect punctualiteit naar recordhoogte.

De Franz Edelman Award is een wereldwijde competitie voor de beste toepassing van analytische methoden bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Naast NS dongen twee Amerikaanse bedrijven en twee andere Europese ondernemingen mee naar de onderscheiding, die voor de 37e keer werd uitgereikt. In het verleden ging de prijs onder meer naar IBM, Motorola en de Canadian Pacific Railway.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.