Home

Achtergrond 149 x bekeken

Ierse premier Ahern neemt ontslag

Bertie Ahern stapt op 6 mei op als premier van Ierland.

Dat heeft hij vandaag meegedeeld. Hij leidt het land sinds 1997. De 56-jarige Ahern is het middelpunt van een corruptieonderzoek.
In een emotionele toespraak omringd door ministers dankte Ahern zijn aanhangers. Hij zei op te stappen in belang van het land en benadrukte nooit corrupt te zijn geweest of illegaal geld te hebben ontvangen.

Ahern geldt als een zeer succesvol politicus. Hij is al 31 jaar lid van het parlement en won drie verkiezingen op een rij. Hij speelde een hoofdrol bij de onderhandelingen die leiden tot vrede in Noord-Ierland en onder zijn bewind kende het land een ongekende economische groei.

De premier staat onder druk door onthullingen van het Mahon Tribunal. De drie rechters van het tribunaal onderzoeken een beschuldiging dat Ahern tussen 1989 en 1992 geld zou hebben ontvangen van een projectontwikkelaar.
De verwachting is dat minister van Financiën Brian Cowen de nieuwe premier van Ierland wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.