Home

Achtergrond 175 x bekeken

Ideale ouders geven veel aandacht aan hun kinderen

Ideale ouders schenken veel aandacht aan hun kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van Kidsweek en onderzoeksbureau Qrius.

Kidsweek presenteert de resultaten van het onderzoek donderdagmiddag in Amsterdam tijdens het lustrumcongres van de jongerenkrant. Voor het onderzoek zijn 795 jongeren in de leeftijd van 7 tot 15 jaar ondervraagd.

De meeste kinderen (56 procent) vinden ouders ideaal als ze leuke dingen met hun doen. Veel tijd hebben voor hun kinderen noemt 49 procent als belangrijkste eigenschap voor een ideale ouder. Ouders die met hun kroost praten over dingen die belangrijk zijn, vindt 48 procent van de ondervraagden het belangrijkst. Een mooie auto en verwennen zeggen kinderen het minst belangrijk te vinden.
Vier van de vijf kinderen noemen de relatie met hun ouders goed. Moeders zijn populairder dan vaders omdat ze liever zijn en beter luisteren. De meeste kinderen vinden vaders grappiger dan moeders.

Ruzie met ouders gaat vaak over het opruimen van de kamer, zegt 62 procent. Bedtijd noemt bijna de helft als twistpunt, 34 procent zegt regelmatig ruzie te hebben over het gebruik van internet.

Ruzie maken met een leerkracht over het rapport noemt een op de drie ondervraagden als iets wat ouders echt niet kunnen doen, gevolgd door het meegaan met een schoolreisje (25 procent). Ook schamen de meeste kinderen zich als hun vader met hun beste vriend(in) zou gaan winkelen. Vaders die seksuele voorlichting geven of met hen naar een popconcert gaan dat ze zelf hebben uitgezocht kan bij veel kinderen ook niet door de beugel.

Het hele onderzoek is te lezen in een speciale uitgave die is bijgesloten bij de jubileumeditie van Kidsweek die vrijdag verschijnt. Daarin staan ook persoonlijke interviews over het gezinsleven van enkele bekende Nederlanders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.