Home

Achtergrond

ING: voedingsmiddelensector niet heel gevoelig dollarkoers

Volgens ING Bank is de schade van een lage dollarkoers in de landbouw en voedingsmiddelensector beperkt.

Dat blijkt uit een sectorale analyse van haar economisch bureau.

De koers van de dollar is de afgelopen jaren flink verzwakt. In 2008 wordt de euro volgens schattingen van de bank wederom 14 procent meer waard ten opzichte van de Amerikaanse munt.

Uit berekeningen van het ING Economisch Bureau blijkt dat bij een wisselkoersstijging van 10 procent de economie in de landen die de euro invoerden met 0,25-0,75 procent negatief wordt beïnvloedt. In Nederland verwacht ING relatief minder problemen dan elders omdat relatief weinig direct in Amerika wordt afgezet.

Van alle sectoren is de industrie, en dan specifiek textielproducenten, verreweg het meest gevoelig voor deze wisselkoerseffecten. Voor bedrijven uit de landbouw voedingsmiddelenbranche valt de schade mee. De industrie, logistiek, delfstoffenwinning en algemene handel zijn gevoeliger.

Of registreer je om te kunnen reageren.