Home

Achtergrond

IMF: kredietcrisis kost wereldeconomie 601 miljard euro

De financiële sector verliest wereldwijd bijna 1 biljoen dollars (601,2 miljard euro) door de kredietcrisis.

De Nederlandse economie bloedt mee. Dat verklaart het Internationaal Monetair Fonds in haar Global Financial Stability Report.

De Nederlandse economie zal dankzij de instabiliteit op de financiële markten dit jaar volgens het IMF groeien met ongeveer 2,1 procent. Volgend jaar zwakt de expansie af naar 1,6 procent. Vorig jaar bedroeg de groei nog 3,5 procent.

De grootste slachtoffers lijken vooralsnog de banken, schrijft het IMF. Dit heeft volgens het IMF-rapport waarschijnlijk geen directe gevolgen voor de kredietverstrekking.

Banken nemen de helft van de verliezen voor hun rekening. Pensioenfondsen, durfkapitalisten en verzekeringsmaatschappijen absorberen de rest van de verliezen. Dit kan leiden tot minder fusies en overnames.

Overheden moeten bereidwilligheid tonen om publiek geld te gebruiken om het financiële systeem te steunen als de omstandigheden verder verslechteren, aldus Jaime Caruana, directeur van de IMF-divisie voor monetaire- en kapitaalmarkten.

Caruana merkt op dat de "risico’s voor financiele stabiliteit sterk gestegen zijn sinds de vorige beoordeling door de IMF in oktober 2007".

De Japanse bankcrisis uit 1991 duurde uiteindelijk bijna een decennium. Economen stellen dat één van de oorzaken was dat de dominante Japanse politieke partij Jimintou vanwege electorale overwegingen lang weigerde publiek geld in het financiële systeem te steken.

Of registreer je om te kunnen reageren.