Home

Achtergrond 244 x bekeken 15 reacties

Honger bedreigt de wereld

De huidige voedselcrisis is een grote bedreiging, signaleert econoom Oleg Mityayev. Het gevaar van nog meer voedselrellen ligt op de loer. Wereldleiders zijn weliswaar bereid tot actie, maar zijn vaag over oplossingen voor de lange termijn.

De voedselcrisis is een levenskwestie voor ieder mens en kan veel gevaarlijker worden dan financiële rampen. Het kan namelijk wereldwijd sociale onrust teweeg kan brengen. Maar het is niet waarschijnlijk dat snel een langetermijnoplossing voor dit probleem gegeven kan worden.
In de afgelopen jaren zijn zowel de financiële als de voedselcrisis ontstaan door buitensporig economisch optimisme van experts en hun onvermogen om de wereldvoedselvraag te voorspellen.
Sinds het begin van deze eeuw groeide de wereldeconomie in hoog tempo. Maar hogere inkomens hebben geleid tot een scherpe prijsstijging van allerlei grondstoffen. Daaronder zijn veel energiebronnen, die prijstechnisch deel uitmaken van praktisch elk product, ook landbouwproducten. Zo zijn in het afgelopen jaar de prijzen van koolwaterstoffen met 60 procent gestegen, terwijl de rijst- en tarweprijzen zijn verdubbeld.
Uiteindelijk hebben deze factoren geleid tot een scherpe prijsstijging van voedsel. De situatie verslechterde door het feit dat jarenlang met enorme middelen is geïnvesteerd in de productie van biobrandstoffen. De productie ervan is vrij duur en niet altijd economisch verantwoord.
Vooral in landen met een achtergebleven economie proberen de armsten, niet in staat om steeds duurder wordend voedsel te kopen, te overleven. De Wereldbank schat dat door steeds verder stijgende wereldvoedselprijzen het gevecht tegen armoede en honger zeven jaar terug in de tijd is gezet.
Grootschalige armoede kent veel maatschappelijke problemen. Een golf van enorme onrust heeft al veel landen geteisterd en het gevaar bestaat dat in veel landen nieuwe voedselrellen uitbreken, inclusief in die van voedselproducenten.
Wereldleiders zijn bewust van de omvang van het probleem en bereid zijn tot actie. Dat is de enige reden tot optimisme. Ter bestrijding van de voedselcrisis zijn al noodmaatregelen genomen, maar op de lange termijn is de situatie nog vaag.
Het is duidelijk dat om voedselprijzen te verlagen de landbouwproductie, vooral in de armste landen, moet worden verhoogd. Maar advies hoe dit probleem op te lossen is blijft steken in algemeenheden.
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon benadrukte de noodzaak om opkomende economieën toegang te verlenen tot middelen, investeringen en technologieën.
Maar dergelijke oproepen blijven al meer dan een decennium zonder resultaat. De Wereldbank rept al jaren over middellange en langetermijnprojecten om de landbouw in ontwikkelingslanden te verbeteren, maar tot op heden tevergeefs.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Wat een blaBla verhaal zeg, logisch dat schaarste de prijzen omhoogdrijft van de grondstoffen. Boeren produceren voor de markt en het is een zegen dat de markt de agrarische productie hoger waardeert. We kunnen alleen maar hopen dat het structureel is. Zoals in elke markt van schaarse produkten krijg je de beroemde varkenscyclus. Het wordt lonend om braak liggend terrein in te zetten vor deze prijzen met gevolg grotere productie en lagere prijzen. Dat de internationale socialisten meewarig doen over de 3e wereld mee-eters is jammer. Dit is de kans voor de 3e wereld om hun eigen voedselproductie op poten te zetten en de trek van de plattelands bevolking naar de stad te keren.

 • no-profile-image

  Nieman, Cornelio

  In veele in ontwikeling landen heb je gewoon feudalisme. Groot grond bezitters zijn geen boeren en verwerken dan niet hun grond, of hebben extensieve vee exploitage. De armere boeren die veelal de meeste voedsel toeleveren doen het zeer ineficient door gebrek aan kennis dat ze niet krijgen met de hoop dat ze hun grond gaan verkopen. Er moet landhervorming komen met technische assistentie om efficient te kweken. In veele landen zijn de politieke leiders groot landbezitters die nooit een landbezit herforming zal stimuleren.

 • no-profile-image

  Marskramer

  Hongersnood, energieprijzen (broeikaseffect), erosie, armoede, hiv/ aids = overbevolking. Wanneer komt deze moeder van al jullie problemen weer eens bovenaan op jullie agenda? Het wordt eens hoog tijd dat aards politiek beleid populatie neutraal is. Denk hierbij aan kinderbijslag en zwangerschapsverlof (tot 2 kids), ontwikkelingshulp (landen met een bevolkingsaanwas van boven de 1,5% kwalificeren niet, daarboven is het toch dweilen met de kraan open) Ik herhaal POPULATIE NEUTRAAL BELEID, dan kunnen de multinationals eens echt aan het werk om hun prokten te verkopen ipv te groeien op de populatie golf.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  U raakt des pudels kern Marskramer (11.48) en M. uit Einhoven (25 apr. 09.12).
  Alle problemen .....maar dan ook alle problemen zijn uiteindelijk terug te brengen tot ONS PROBLEEM....nl. dat wij als enige diersoort niet in staat blijken te zijn om ons aantal te beperken!
  Zo intelligent zijn wij mensen dus ook weer niet.
  En inderdaad John (26 apr. 17.31), moslims en konijnen hebben met elkaar gemeen dat zij in staat zijn zich als een olievlek te verspreiden.
  De eerstgenoemden doen dat momenteel vooral in Frankrijk en de moslims doen dat overal.....desnoods ook op de Noordzee.
  Alle andere reageerders...gewoon even naar: www.overbevolkintg.nl
  dan snappen ook zij het op een dag wel!

 • no-profile-image

  Bussy-girl

  Als er zoveel honger in de wereld is waarom worden er hier dan vruchtbare polders weer onder water gezet, Ir Lely zal zich omdraaien in zijn graf, als hij wist dat zijn werk hier word verkwanseld.
  Alleen om die geldkraan toerisme te kunnen voeden?

 • no-profile-image

  de ruiter

  Zo lang ze de polders onder water zetten zal het wel mee vallen

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Hongersnood: Balkenende zanikt om een eiland te maken in de Noordzee niet om land bij te winnen voor landbouw , maar om meer Moslims te plaatsen. Als er nog iemand is die enige constructive idees in Balkies zijn bol kan blazen dan was het toch veel eerder en veel goedkoper om de wadden eilanden aan elkaar te leggen dan komt er heel veel land bij voor heel veel nieuwe boeren en laat die Moslims dan voorlopig weg.

 • no-profile-image

  gert

  die arme landen hebben het veel te druk met godsdiensttwisten en stammentwisten

 • no-profile-image

  M

  Tis eigenlijk ook maar goed ook; wat moeten ze daar toch met al die mensen. Natuur helpt tegen overbevolking, juist daar waar het nodig is.

 • no-profile-image

  L.Emming

  Meer mens met minder mensen!

 • no-profile-image

  gert

  in zimbabwe hebben ze de landhervorming al achter de rug

 • no-profile-image

  gli

  Ik vind het verbazingwekkend dat grote economen altijd nog menen dat wereldwijde vrije handel het medicijn is voor alle economische en veel financiële problemen. Voor veel zaken zal dat gelden en eigenlijk ook wel voor ons dagelijks voedsel. Immers als de economie zich in een dip bevindt is het logisch dat er voor de consument lage prijzen worden berekend en andersom. En dat "andersom" daar gaat het om. De aanschaf van een auto, een t.v. toestel, kleding en zelfs eenvoudige artikeltjes als een bezem of een vaatdoek kunnen een zekere periode worden uitgesteld tot de financiële mogelijkheden weer beter zijn. Het wordt heel lastig als er geen geld is om brood, rijst of aardappelen te kopen.
  Om dat drie maanden of een jaar uit te stellen? Na 2 dagen heb je al honger! Dan krijg je dus rellen en hongeroproer. De politiek is niet zo dom dat men dat niet door heeft. Maar wel meent men dan steeds dat de zaligmakende remedie volledige vrijhandel is. Ook agrarische vrijhandel. En dat kan alleen maar gepaard gaan met sterk gedaalde producentenprijzen in een bepaalde periode (dus de producenten gaan failliet en de mega-ondernemingen, aangestuurd door de banken, zien kans de productie over te nemen), gevolgd door sterk gestegen prijzen in de daarop volgende periode(dus de sterk groter geworden ondernemingen qua omvang, maar qua aantal geminimaliseerd, beleven gouden tijden!).
  In die laatste situatie beleven de in armoe levende consumenten bittere tijden. Zij lijden gewoon honger. Hun reactie zal zijn: voedselrellen! Als dit er mee gepaard gaat dat zelfs volledige landen of clusters van landen in de verdrukking komen kan dit leiden tot internationale instabiliteit.
  Met verbazing zullen de economen zich afvragen hoe dit toch mogelijk is. Mijn antwoord: De vrije wereldhandel voor voedsel is de oorzaak!!!!. Ik denk dat mensen die het menen te weten mij nu voor een dilettant uitmaken. Zou het zo kunnen zijn dat soms een ongeletterde het antwoord weet (toegegeven: overigens lang niet altijd!).

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  War bedoel je dan met die landhervormingen, Nieman uit Colombia?

 • no-profile-image

  nn

  Zolang als er in een bakje Patat frites van 2euro en 25 euro cent 0,03 euro aardappel zit moet je als leiding gevend politikus met universitair denk nivo bij mij als boer niet aankomen met hoge voedselprijzen, honger en schaarste.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Correctie op vorige inzending:
  eerstgenoemden moet laatstgenoemden zijn en het is www.overbevolking.nl zonder -t- natuurlijk.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.