Home

Achtergrond 262 x bekeken 18 reacties

'Hogere machten werken biobrandstof tegen'

Er zijn hogere machten aan het werk om het gebruik van biobrandstof in Nederland tegen te gaan. Dat zegt directeur Peter Goedvolk van Argos Oil in het blad Europoort Kringen.

Goedvolk heeft met zijn bedrijf tientallen miljoenen geïnvesteerd in de ontwikkeling van installaties voor de productie van biobrandstof. In 2006 werd hij mede daarom verkozen tot Havenman van het jaar. Maar volgens Goevolk lijkt het erop dat oliemaatschappijen, autofabrikanten en de overheid de boot afhouden. "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier meer achter zit.''

Hij speculeert dat dit te maken heeft met de commerciële belangen van de olieconcerns en ,,financiële belangen, in de vorm van accijnzen, van de overheid''. "Er zijn in ieder geval hogere machten aan het werk vrees ik. Anders begrijp ik het niet''.

Verder stelt Goedvolk het te betreuren dat de discussie in Nederland in een negatieve spiraal terecht dreigt te komen. "Typisch Nederland om azijnzeikerig te doen over een ontwikkeling die op termijn veel milieuvoordelen kan bieden.'' Dat de huidige generatie biobrandstoffen niet echt milieuvriendelijk is en de voedselvoorziening in gevaar brengt, wuift hij weg. "Dat gaat alleen op als we binnen enkele jaren 100 procent op biobrandstof willen rijden.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  ik heb al vernomen dat ons woutertje bos al schijnbaar steekpenningen aangenomen heeft van shell (is toch een vroegere werkgever van hem geweest?)

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  laat het iedereen weten
  ................................


  god, allah, boedda et all

 • no-profile-image

  Bas

  Hier in Amerika produceren ze ethanol van mais, de rest produkt wordt gebruikt voor vee voer, de meeste voedingswaarde zit er nog steeds in de mais. Dus mij mening is je heb een win win situatie. Je heb brandstof en je heb voedsel.

 • no-profile-image

  fr bontrup

  Natuurlijk zijn er grote belangen in het geding en zijn er parteien die de laatste rezerven graag in de markt zetten tegen een max. prijs .Daar past een alternatief niet .Maar een ding is zeker dat als men de boer waar dan ook ter wereld een eerlijke of mooie prijs gunt voor zijn product er snel over produktie is en dat past helemaal niet in het proces van regelen en nog eens regelen plus heersen . Voor de boer moet er geen alternatief zijn .Een boer is slim en dat is meer dan genoeg .Maar moet zeker niet welvarend zijn .daar hebben we immers onze accedemisie voor niet te geloven jaar in jaar uit hebben we de roduktie met geld van de gemeenschap weten te beperken .NU is er een dreigt er alternatief en geen over produktie daar gaan ze weer de geleerde .Want stel dat ik gelijk heb dan zakken de graan prijzen over een tijdje zeker als er te veel is en zouw bio brandstof een alternatief zijn maar dat mag niet de produktie moet ter ziele is ook te eenvoudig. wie is dan terug op zijn plek zoals het hoort DE BOER

 • no-profile-image

  c

  ach hulde aan brazilie die gaan gewoon door met de ethanolproductie, je ziet wel waar ze daar voor kiezen, voor brandstof brengt het daar meer op dan voor eten en dan erbij zien ze het nu nog niet in wij hier het eten produceren op onze goede grond, en daar de biobrandstoffen er is plaats genoeg op de wereld voor beide markten en op die manier heeft heel de wereld geen honger, het is een misdaad om in een land net als hier de goede grond onder water te zetten, suikerproductie aan banden en dat gezwets over eten uit het buitenland halen, degene die dat zeggen zijn schuldig aan de honger van die arme stakker

 • no-profile-image

  de denker

  Zou mij niet verbazen dat Goedvolk gelijk heeft. Te weinig voedselproductie is op te lossen doordat hier nog wel een efficientie slag te maken is (wereldwijd).
  De 2/3 generatie biobrandstoffen lossen zelfs afval problemen op dus er moet iets anders achterzitten. Wellicht angst om in nieuwe structuren te denken. en voor regeringen angst om ergens accijnzen mis te lopen. Jammer dat er weinig lef gozers in de politiek zitten, maar ja dat begrijp ik dan ook wel weer.

 • no-profile-image

  Antonio

  Hogere machten werken biobrandstoffen niet alleen tegen, ze werken er ook aan mee! Als subsidies zouden wegvallen, stort menige biobrandstof als een plumpudding in elkaar omdat het niet an concurreren met fossiel. Maar nu gaat door een subsidieinjectie alle prijzen omhoog, met als gevolg dat alle hogere machten, inclusief de biobrandstofsector, leuk geld verdiend. Alleen moet biobrandstof niet en te groot succes worden, omdat dit teveel subsidie kost, voedselprijzen verder opdrijft, en ervoor zorgt dat er minder vraag zou komen naar fossiel, en dat is nou ook weer niet de bedoeling!

 • no-profile-image

  Fredo Smit

  Goedemorgen,

  Het is inderdaad van de zotte dat dit door de politiek wordt beslist. Naar mijn idee zijn er wel wat belangrijkere dingen te doen voor de politici, dingen waar ze echt eens mee aan de slag moeten (infrastructuur b.v., Nederland als exportland gaat naar de kl...n op deze manier)
  Als Hr. Bos vervolgens roept dat er geen voedsel in de vergister mag dan vraag ik me af waar het dan wel heen moet op het moment dat er overschotten of dat er uitschot partijen zijn. Hij zorgt er per slot van rekening ook niet voor dat het op de plekken komt waar het nodig is.
  Het lijkt wel of de teler geen cent meer mag verdienen! Voedsel wordt al geproduceerd tegen kostprijs. Iedereen roept wel dat er geweldige prijzen worden betaald maar dat is bullshit. Tarwe is redelijk betaald, dat klopt maar vergeet niet dat dit de kostprijs plus is en dat we al die tijd onder kostprijs hebben geproduceerd!!
  Aardappels en uien worden op dit moment onder kostprijs verkocht.
  Als dit nog lager moet dan is er straks geen teler meer over en dus ook geen voedsel.

 • no-profile-image

  ton

  Wil, dit is niet geheel correct. Het gaat om grondstoffen voor opwekking van bioenergie die anders verloren zouden gaan zonder nuttige toepassing. Denk aan restprodukten uit de voedingsmiddelenindustrie, groente en fruitafval, mestverwerking zonder verlies van mineralen, hergebruik van oliën en vetten etc.
  Energieopwekking met deze grondstoffen is milieutechisch enkel pure winst. En dat het proces dan iets gestimuleerd wordt met mais is enkel voor de verhoging van het vergistingsproces waardoor de energiewinning uit bovengenoemde stoffen tot een maximaal rendement gebracht kan worden.

 • no-profile-image

  Roppie

  Een boer mag niet te veel gaan verdienen omdat hij dan anders te machtig wordt. Dat is het hele verhaal. Als boeren voor energie gaan produceren worden zij een soort oliebaronnen. Omdat ze veel land in hun bezit hebben worden ze zo veel te machtig. Dat mag natuurlijk niet. Kijk ook maar naar de melkveehouders. De melk wordt duurder en eindelijk gaan ze weer wat verdienen. Maar er worden wel weer allemaal nieuwe regels bedacht die de boeren weer geld gaan kosten. Zo houden ze aan de duurdere melk nog niets over. En dat is ook de bedoeling. We moeten allemaal eens wakker worden. Zolang er nog braakpremie wordt uitgekeerd in europa, kunnen we toch geen voedseltekort hebben???? Er is land zat maar er zijn mensen die het niet willen zien.

 • no-profile-image

  olieboerke

  Nee, het zal wel een afdracht zijn aan de partijkasvan zijn voorganger Wim Kok. Je weet wel die man wat nu het pluche warm houdt voor als woutertje straks komt. Die is dacht ik toch lid van de raad van commissarissen van shell, en als minister fel tegenstander van die mega salarissen.

 • no-profile-image

  Boer

  Ik heb laatst op een lezing gehoord van inkopers van de Heus en van mensen (welk bedrijf weet ik niet meer) over biodiesel en ethanol dat al zouden we alle akkerbouw hectares vol zetten met graan en mais dan kan er nog niet genoeg biodiesel/ethanol geproduceerd worden om de vraag van de wereld bevolking te voldoen omdat er simpelweg teveel graan en mais nodig is voor 1 litertje biodiesel... en ook het rendement is te laag, er gaat teveel energie in om maar 1 liter biodiesel te krijen. Zelfde als met de biovergisters, hier word ook veel spul heen gesleept om energie uit op te wekken.. Tegenwoordig is er het modewoord "klimaatneutraal" nou ik vraag mij af of een biogas instalatie dat wel is! zonder subsidie kan dat ding niet eens draaien! de eersten liggen niet voor niks stil in duitsland...............

 • no-profile-image

  Leen Vreugdenhil

  Voor hoeveel hectares wordt subsidie betaald om het braak te laten liggen of uit productie te nemen voor natuurontwikkeling?

 • no-profile-image

  wil

  beste mensen, heel begrijpelijk dat een ondernemer die veel geinvesteerd heeft nadelen van biobrandstoffen wegwuift, maar laten we vooral de voors en tegens onbevooroordeeld op een rijtje zetten. En dan blijkt vaak dat bij het hele produktieproces van biobrandstoffen meer energie in gestopt wordt dan er bij de verbranding van de biobrandstoffen weer uit komt. Dat is het belangrijkste argument voor of tegen brandstoffen, niet politiek correctheid of gedane investeringen.

 • no-profile-image

  gert

  wouter bos verloochent zijn afkomst niet ,hij heeft bij shell gewerkt,later ligt daar voor hem een goede functie klaar

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  als er bij het gebruik van bio-brandstoffen meer energie ingestopt wordt dan er uit komt, hoe kan iemand daar dan geld aan verdienen??
  nochtans zie ik dat een kg graan 100 euro productiekost heeft ( en daar zitten dan lonen winsten en belastingen in , niet echt energie zou ik denken)en 300 euro waard is als ik er mijn huis mee verwarm??

 • no-profile-image

  jan schils

  Daar is zeker iets van waar! De olieproducenten en niet te vergeten de hele oliehandel, kunnen de biobrandstoffen missen als kiespijn en werken achter de schermen aan het verzet daartegen. Waarom is duidelijk: hun financiele belangen.

 • no-profile-image

  JP Bierema

  Dat is deze keer een hele goede opmerking die Gert uit Dr. doet en ik ben het dan ook volmondig met hem eens.
  Sowieso worden wij al jaren als subsidieopvreters door Bos afgeschilderd, en nu het er op lijkt dat er geen of minder overschot meer is roept meneer in New York gelijk maar eventjes dat energie uit mais zo snel mogelijk moet stoppen.
  Trouwens als we niet oppassen hebben we binnen 2 jaar weer een overschot in de wereld. En dat mede dankzij LTO Nederland die mede onderschrijft het afgelopen jaar dat de braakregeling per direct kan worden opgeschort.
  Het zou best eens kunnen zijn dat we deze zomer al weer heel graag willen dat de regeling terugkomt, want 17 cent met afbouw van compensatievergoeding wordt echt geen vetpot voor de toekomst.
  Er wordt veel te veel gejubeld.
  En reken er maar op met de ervaring van nu dat de braakregeling nooit meer terugkomt, de kompensatie neemt ook af en dan is er de wereldmarktprijs waarvoor we het moeten doen. Ik hoop dat het goed komt maar ben somber gestemd wat dat betreft.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.