Home

Achtergrond 219 x bekeken

Hoge rijstprijs leidt tot paniek op beurzen

De hoge prijs van rijst en een sterke vraag hebben deze week geleid tot paniek onder inkopers op grondstofbeurzen.

De hoge prijs van rijst en een sterke vraag hebben deze week geleid tot paniek onder inkopers op grondstofbeurzen. Op de beurs in Chicago steeg de prijs deze week met circa 16 procent. Sinds het begin van dit jaar is de prijs van het voedingsmiddel ruim verdubbeld.

De Filipijnen, de grootste rijstimporteur ter wereld, kon donderdag voor de vierde achtereenvolgende keer niet de hoeveelheid rijst kopen die het land voor ogen had. Bangladesh kon deze week helemaal geen rijst kopen voor de geboden prijs, zo berichtte de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

Verscheidene landen die rijst exporteren, zoals Vietnam, India, China en Cambodja, hebben onlangs de uitvoer van rijst beperkt als gevolg van dreigende tekorten. Ook de autoriteiten in Thailand, de grootste rijstexporteur ter wereld, zouden onder druk staan om de uitvoer te beperken zodat de eigen bevolking genoeg voedsel krijgt.

De prijs wordt extra opgedreven doordat veel landen veel grotere voorraden proberen aan te leggen dan zij normaal gesproken zouden doen. "Het is pure paniek'', citeert Financial Times een rijstexporteur uit Thailand.

Rijst is het belangrijkste voedingsmiddel voor miljarden mensen in Azië en Afrika. Regeringen zijn bang dat er onrust ontstaat als de prijzen door tekorten stijgen. Zij proberen daarom grote voorraden aan te leggen en de prijzen kunstmatig laag te houden voor de bevolking.

Secretaris Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties zei eerder deze week dat de voedselcrisis in de wereld "zeer alarmerende'' proporties had aangenomen. In verscheidene landen, zoals Haïti en Bangladesh, hebben de hoge prijzen van voeding reeds tot voedselrellen geleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.