Home

Achtergrond

Hoge olieprijs door biobrandstoffenbeleid

Deze week bereikte de prijs van olie opnieuw een record van 120 dollar (76 euro) per vat van 159 li­ter.

De opwaardering van aard­olie is een indirect gevolg van de wereldwijd stijgende voedselprij­zen. Investeerders reageren op aan­houdende kritiek op biobrand­stoffen. Hoewel Duitsland donderdag verklaarde vast te houden aan de Europese doelstellingen, die uiteindelijk neerkomen op 10 procent bijmenging, bestaat alge­meen de indruk dat het beleid op de schop gaat. Oxfam lanceerde vorige week opnieuw felle kritiek op het beleid.

De Britse minister van energie, Malcolm Wicks, verklaarde bij­voorbeeld tegenover The Finan­cial Times dat zijn land vanwege voedseltekorten overweegt zijn beleid aan te passen. Ook bij hoogleraar Gerrit Meester, die het ministerie van landbouw ad­viseert, bestaat de indruk dat hoge ambtenaren minder over­tuigd zijn over de duurzame kwa­liteiten van biobrandstoffen dan voorheen. De dollar won overi­gens donderdag weer enkele pro­centen omdat de Amerikaanse centrale bank liet doorscheme­ren niet veel verder in de rentes te hakken.

De Saoedische overheid gooide donderdag olie op het vuur door te stellen dat de olieprijs hoog blijft. Volgens de regering zijn de reser­ves in strategische productielan­den als Nigeria en Saoedi-Arabië beperkt. Het Internationaal Energie Agentschap erkent dat de reser­ves wereldwijd zijn teruggelopen, maar noemt de Saoedische weige­ring te investeren in een verhoog­de oppompcapaciteit de belang­rijkste reden.

De pijn wordt voor Europa ver­zacht door de lage dollarwaarde. De afgelopen week daalde de dol­lar wederom tot gisteren. Een euro is nu 1,57 dollar waard. Van­wege afgenomen consumenten­vertrouwen in de belangrijkste economie, Duitsland, verloor de euro 1 procent terrein.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.