Home

Achtergrond 327 x bekeken 1 reactie

Handel biobrandstoffen moet vrij

Landbouwsubsidies en handelsbarrières van de VS en EU dragen bij aan de sterke stijging van voedselprijzen wereldwijd.

Het is nu het moment deze af te schaffen en de handel in bio-ethanol vrij te geven.

Dat stelt de Wereldbank in het Global Monitoring Report 2008. De schrijvers stellen dat de ethanol die Brazilië produceert uit rietsuiker goedkoper is, een grotere besparing van niet-hernieuwbare energie én lagere emissies oplevert. Handelsbarrières verhinderen echter dat deze biobrandstof zijn weg naar Amerika en Europa vindt, aldus het rapport.

Sterker, boeren schakelen massaal over op mais gezien de prijzen en de steun die zij kunnen krijgen. "Vrijhandel in biobrandstoffen helpt de agrarische sector in de hele wereld en biedt voordeel voor arme gemeenschappen", aldus het rapport.

In de VS produceren 157 bedrijven ethanol, waarvoor zij vorig jaar eenvijfde van de maisoogst gebruikten. Dit jaar is dat waarschijnlijk eenderde, hoewel veel nieuwe ethanolprojecten stilliggen door de hoge prijzen.

De Wereldbank acht een WTO-overeenkomst dit jaar noodzakelijk, zeker gezien de sterke stijging van de voedselprijzen. Als rijke landen dit moment aangrijpen en de agrarische handel daadwerkelijk vrijgeven, zal dat voor biobrandstoffen tot handels- en teeltverschuivingen leiden. De Wereldbank stelt dat 25 van de 35 landen die het meest geschikt zijn voor de teelt van gewassen voor ethanol, in Afrika liggen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    happy farmer

    Ik dacht dat Afrika juist behoefte aan voedsel heeft. Of hoopt men nu alweer op goedkoop voedsel uit de E.U. en goedkope brandstof uit Afrika.
    Ten hemel schreiend !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.