Home

Achtergrond

Haïti verlaagt prijs rijst

De Haïtiaanse regering heeft een noodplan bekendgemaakt om de rijstprijzen ongeveer 15 procent te laten zakken in een poging meer voedselrellen te voorkomen.

President René Preval zei dat de prijsverlaging deels door de privésector en deels door internationale donateurs gefinancierd wordt. Preval ligt internationaal onder vuur omdat hij niet genoeg aan de voedselprijzen zou doen, die de pan uitrijzen. Volgens Preval betaalt Haïti de prijs voor het slechte beleid van de afgelopen twintig jaar.

Al meer dan een week vinden in het Caribische land gewelddadige protesten tegen de gestegen voedsel- en brandstofprijzen plaats. Bij de rellen zouden zeker vijf mensen zijn doodgeschoten.

Kort na de bekendmaking van de prijsverlaging diende het parlement een motie van wantrouwen in tegen premier Jacques Edouard Alexis vanwege de aanhoudende voedselrellen. President Preval gaf eerder deze week aan dat hij een eventueel ontslag van Alexis zou steunen vanwege de voedselrellen.

Alexis overleefde de motie niet en is ontslagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.