Home

Achtergrond 490 x bekeken

Groter mangaangebrek bij phytophthora-middelen

Aardappelen lopen een groter risico op mangaangebrek. Dat komt omdat enkele nieuwe gewasbeschermingsmiddelen tegen phytophthora geen mancozeb meer bevatten.

Dat stelt DuPont, producent van gewasbeschermingsmiddelen. Volgens marketingmanager Gerrit van Vugt hebben een aantal nieuwe middelen andere werkzame stoffen dan mancozeb. "Het neveneffect van mancozeb is dat de aardappelen mangaan krijgen toegediend."

Bij mangaangebrek worden de jonge bladeren bleek en slap. Het gewas wordt gevoeliger voor andere ziekten. Van Vugt: "Een zwakker aardappelgewas resulteert in een lagere opbrengst."

Het toedienen van mangaan via de gangbare bemesting heeft volgens Van Vugt weinig zin omdat mangaan uit de bodem nauwelijks beschikbaar komt voor de plant. "Mangaantekort is te voorkomen via bladbemesting of door een phytophthoramiddel te kiezen dat mancozeb bevat."

Of registreer je om te kunnen reageren.