Home

Achtergrond 219 x bekeken

Grootscheepse controle in champignonteelt

De arbeidsinspectie gaat vanaf deze maand grootscheepse controles uitvoeren bij champignonkwekers in Gelderland, Brabant en Limburg.

Misstanden die worden aangepakt zijn illegale arbeid, uitkeringsfraude en ontduiking van belasting en premies. Ook wordt er gelet op onderbetaling en huisvesting van buitenlandse medewerkers uit bijvoorbeeld Polen. Reden voor de controle zijn aanwijzingen over illegale arbeid en betaling onder het minimumloon bij de oogst van champignons. Daarnaast zijn er tips over belastingfraude, uitkeringsfraude en huisvestingsproblemen.

Van de 230 champignonkwekers krijgt ongeveer een derde een bezoek. De interventieteams die de controle uitvoeren bestaan uit mensen van de arbeidsinspectie, belastingdienst, politie en gemeente. De inspecteurs nemen strenge maatregelen om te voorkomen dat ze virussen meenemen van het ene champignonbedrijf naar het andere. Ze dragen beschermende kleding en zullen maar één bedrijf per dag bezoeken.

Bij een controle moeten alle medewerkers zich legitimeren en met elk van hen wordt een gesprek gehouden over de arbeidsomstandigheden. Boetes kunnen oplopen tot 8000 euro voor het in dienst hebben van een illegale medewerker en 6700 euro voor onderbetaling.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.