Home

Achtergrond 707 x bekeken

Groninger poot aardappelen op ouderwetse manier

De voorgekiemde pootaardappelen van het ras Doré van Simon Knotnerus Bruins staan klaar om de grond in te gaan.

De voorgekiemde pootaardappelen van het ras Doré van Simon Knotnerus Bruins staan klaar om de grond in te gaan. De Groninger akkerbouwer poot de aardappelen met een ouderwetse pootmachine, waarbij vier mensen de poter met de hand in de machine doen. "De kiemen beschadigen minder", vertelt hij. Na het poten zijn de aardappelen meteen gefreesd. "Morgen gaat er doek overheen, zodat we wat eerder kunnen oogsten." Knotnerus Bruins teelt in totaal 35 hectare aardappelen. "Deze zijn voor de huisverkoop." Foto Jan Bouwman

Vrijwilligers van IVN Raalte markeren nesten van weidevogels op het maisland van Gert Slot in Luttenberg. "De veehouder kan met het bewerken rekening houden met het nest", legt Jan van Dam (links) uit. "Zeven van de tien keer lukt het om een kievitsnest te verplaatsen. Bij een wulp is dat uitgesloten." De vrijwilligers vragen vooraf toestemming en laten de veehouder een verklaring ondertekenen. "Wij sporen nesten op en markeren. Dit jaar al 27 met in totaal tachtig eieren. De rest is aan de boer", zegt Van Dam. Foto Ruben Meijerink

Vlasverwerkingsbedrijf Van de Bilt zaait vlas in een proefveld in Hoek in Zeeuws-Vlaanderen. Het bedrijf onderzoekt de optimale manier om vlas te telen, zegt directeur Marc van de Bilt. "We zaaien verschillende rassen en bepalen onder andere opbrengsten, stevigheid en ziekteresistentie. Ook doen we hier bemestingsonderzoek. Het vlas is precies op de honderdste dag gezaaid. Dat is het streven. Dan is er voldoende licht, de grond is warm genoeg en er is minder kans op nachtvorst. Op de tweehonderdste dag hopen we te oogsten." Foto DuoFoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.