Home

Achtergrond 187 x bekeken

Groentetelers in de rij voor plekje in Californië

De belangstelling van tuinders om zich te vestigen in het nieuwe tuinbouwgebied Californië in Grubbenvorst (Gemeente Horst aan de Maas) is groot.

Vanwege de relatief grote percelen is de interesse van groentetelers naar verhouding het grootst. Na cherrytomatenbedrijf Twinburg, dat al een aantal jaar in het gebied gevestigd is, zijn dit voorjaar ook trostomatenteler Roland Gielen en komkommerteler Frank van Lipzig in productie gegaan. In week 16 wordt gestart met de fundering van het nieuwe paprikabedrijf van de gebroeders Wijnen. Met deze 4 bedrijven is twee derde van de grond vergeven.

Bij elkaar is nu nog 45 hectare van de in totaal 150 hectare netto glas beschikbaar. "De interesse is groot", merkt Lodewijk Burghout, directeur van Californie BV. "Er zitten onder meer percelen van 12 en 14 hectare bij maar ook het kleinste stuk grond omvat nog altijd 4,5 hectare." De greenport Venlo blijkt een interessante vestigingsplaats; de nabijheid van een grote afzetmarkt, het ondernemersklimaat en de beschikbare ruimte zijn hierin van belang.

Telers die zich nu nog aanmelden komen op de wachtlijst. "Maar hoewel er serieuze interesse is blijft het afwachten of bedrijven ook daadwerkelijk tot verkoop overgaan. Geïnteresseerde telers zijn dan ook welkom zich alsnog in te schrijven." meldt Burghout.

Inmiddels is ongeveer 90 procent van de benodigde gronden binnen het gebied Californie verworven. Voor de resterende percelen is door de gemeente een onteigeningsprocedure opgestart.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.