Home

Achtergrond 207 x bekeken

Groei bio-ethanol stagneert

De EU heeft vorig jaar 1.771 miljoen liter bio-ethanol geproduceerd. Dat is 11,2 procent meer dan in 2006. Maar de groei blijft achter bij voorgaande jaren.

De European Bioethanol Fuel Association (Ebio) stelt dat de groei stagneert. "In 2006 en 2005 groeide de productie nog 70 procent ten opzichte van het jaar er voor", zegt adjunct-secretaris-generaal Gloria Gaupmann van Ebio. De producenten van bio-ethanol hebben veel last van de hoge graanprijzen, stelt Gaupmann. "De inkoopprijs van grondstoffen vormt 80 procent van de totale kosten om bio-ethanol te produceren."

Daarnaast moeten de Europese producenten concurreren met goedkope import uit Brazilië. Gaupmann: "Brazilie produceert al meer dan dertig jaar bio-ethanol en heeft daarin een voorsprong. De kosten zijn daar lager. Bovendien subsidieert de Braziliaanse overheid de productie sterk."

De producenten hebben ook last van de onduidelijkheid over de regels, zegt Gaupmann. "De EU kent een systeem van tenders waar producenten op moeten inschrijven. Producenten van fossiele brandstoffen krijgen hoge boetes als ze onvoldoende bioethanol door de brandstof mengen. Maar ieder land heeft zijn eigen manier om dit in te vullen. Dat geldt ook voor de toepassing van de Europese richtlijn dat 5,75 procent van de brandstof in 2010 moet bestaan uit biobrandstof. En er is onzekerheid of de bijmengplicht wordt verhoogd naar 10 procent in 2020."

Deze onzekerheid weerhoudt fabrikanten te investeren in nieuwe productiecapaciteit. Gaupmann: "Bovendien zijn de graanprijzen te hoog. Vele fabrikanten hebben de productie tijdelijk stil gelegd of zien af van verdere investeringen in ethanolfabrieken."

De EU heeft vorig jaar 2,7 miljard liter bio-ethanol verbruikt. Er is bijna 1 miljard liter geïmporteerd. De productie kwam uit op 1,77 miljard liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.