Home

Achtergrond

Groei Nederlandse omzet ondanks fors ledenverlies Fruitmasters

De ledenomzet van Fruitmasters steeg in 2007 circa 14 procent (volume 11 procent).

Dat droeg bij aan een recordomzet van 283 miljoen euro. Wel zakte het aantal leden met bijna een kwart naar 674 leden.

De forse ledendaling is volgens topman Rian Verwoert het gevolg van schaalvergroting en de verplichte GlobalGap-certificering. Vooral kleine telers verlieten daarom de coöperatie. Volgens Verwoert compenseert een aantal grote nieuwe telers dit omzetverlies ruimschoots.

Volgens Verwoert is niet duidelijk wat de kleinere telers doen. "We zien ze niet terug bij andere afzetorganisaties." De coöperatie beëindigde het lidmaatschap van vijf leden wegens het buiten de veiling afzetten van product. De controle van Fruitmasters hierop is verscherpt, stelt de topman.

De omzet van 283 miljoen euro betekent een stijging van 6,7 procent. De winst bleeft relatief stabiel op 2,9 miljoen euro, oftewel 1,1 procent van de omzet. De coöperatie streeft naar één procent van de omzet.

De winst werd gedrukt door slechte perenprijzen. Waar het seizoen 2006/2007 slecht eindigde, begon het nieuwe seizoen met de nasleep. "Consumenten moesten weer vertrouwen krijgen in Conference omdat het seizoen eindigde met slechte kwaliteit."

De importbedrijven droegen met name bij aan de winst. Volgens Verwoert zorgt het Nederlands product voor een gelijkwaardige bijdrage aan de winst en omzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.