Home

Achtergrond 157 x bekeken

Groei D66 stagneert in peiling

De groei van de D66-aanhang is deze week in de peiling van Maurice de Hond gestagneerd.

Net als vorige week zou de driekoppige fractie in de Tweede Kamer er acht collega's bij gekregen hebben als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat blijkt vandaag uit de wekelijkse peiling van De Hond.

Het politieke landschap bleef voor alle partijen rustig. Alleen de VVD (nu 22, vorige week vijftien) verloor een zetel ten opzichte van vorige week: aan Rita Verdonk. Zij zou nu uitkomen op 21 zetels, de VVD op veertien.

Ondanks de bewogen dagen voor de PvdA-fractie en het aanstaande besluit over een nieuwe fractievoorzitter bleef het ook aan dat front bij de kiezers rustig. De sociaaldemocraten zouden net als vorige week elf collega's in de Kamer verliezen en uitkomen op 22.

Voor de overige fracties is er in een week tijd in de peiling van De Hond ook niets veranderd. CDA heeft nu 41 zetels en zou uitkomen op 31, de SP heeft er 25 en komt uit op zeventien, de Partij voor de Vrijheid heeft er negen en komt uit op veertien. GroenLinks zou net als een week geleden stijgen van zeven naar tien, de ChristenUnie staat al twee weken op zes Kamerleden, net zoveel als er nu in de Kamer zitten. Hetzelfde geldt voor de SGP en de Partij voor de Dieren: die blijven op twee zetels staan.

Uit een analyse van de verschuivingen vergeleken met anderhalf jaar geleden blijkt verder dat er sprake is van ongekend grote verschuivingen in een relatief korte tijd. Meer dan een derde deel van de kiezers van november 2006 zou nu op een andere partij stemmen. Van de 150 Kamerzetels zijn er volgens De Hond 53 afhankelijk van kiezers die sinds de verkiezingen in november 2006 van stemverdrag zijn veranderd. Vooral de grote partijen (CDA, PvdA, SP en VVD) hebben hieronder te lijden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.