Home

Achtergrond

Gemiddelde prijs hotelkamer naar recordhoogte

De gemiddelde prijs van een kamer in de luxere Nederlandse hotels zal dit jaar naar recordhoogte stijgen.

Tegelijkertijd lijkt de bezettingsgraad zich te stabiliseren. Dat blijkt uit cijfers die adviesfirma Horwath vandaag heeft gepubliceerd.

Horwath onderzocht de prijzen en bezettingsgraden van bijna tweehonderd drie-, vier- en vijfsterrenhotels. Ook werd gekeken naar de begrotingen voor dit jaar. Daaruit bleek dat de gemiddelde kamerprijs dit jaar zal stijgen naar 118 euro, waarmee het oude record van 114 euro uit 2002 voor verbroken zou worden.

De bezettingsgraad nam vorig jaar met 0,3 procent toe tot 72,4 procent van 72,1 procent in 2006. Horwath concludeert dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de herstelperiode in de branche na de dip in 2003, toen de bezettingsgraad was gedaald tot 65,3 procent. De vraag naar overnachtingen kan echter onder invloed van de dreigende recessie in de Verenigde Staten verder afnemen.

De kamerprijzen zijn het hoogst in de regio Amsterdam en Schiphol: 137 euro in 2007. Naar verwachting loopt het gemiddelde dit jaar op tot 142 euro. De bezettingsgraad in de hoofdstad kan volgens Horwath vrijwel niet meer stijgen. Door het gebrek aan kamers ligt de bezettingsgraad al boven de 80 procent, wat betekent dat de hotels voor grote delen van het jaar zijn volgeboekt.

In de provincies lijkt er nog wel ruimte voor groei te zijn, gezien de bezettingsgraad van 66,4 procent vorig jaar. In de budgetten voor dit jaar wordt gerekend op een verdere stijging naar 67,7 procent. De gemiddelde kamerprijs steeg in deze gebieden vorig jaar met 7,5 procent naar 92 euro. Voor dit jaar wordt op een vergelijkbare toename gerekend, waarmee de prijs op een recordhoogte van 96 euro zou belanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.