Home

Achtergrond 219 x bekeken

Gemeentebestuur Tilburg stapt op

Alle wethouders in het college van de gemeente Tilburg hebben vanmiddag hun ontslag ingediend.

Ze missen de steun in de gemeenteraad nadat collegepartij CDA maandagochtend de eigen wethouder Hans Janssen (Economie) liet vallen in een commissievergadering over de koop, verbouwing en exploitatie van het Midi Theater. Burgemeester Ruud Vreeman heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Wethouder Janssen had zich persoonlijk hard gemaakt voor de plannen van acteur en ondernemer Arijan van Bavel, beter bekend als Adje uit de tv-show van Paul de Leeuw. Van Bavel wilde in de voormalige bioscoop een laagdrempelig variététheater beginnen.
Het gemeentebestuur wilde het theater kopen en verbouwen voor ruim 7,5 miljoen euro. Vorige week reageerde de oppositie al zeer kritisch op het bedrijfsplan. De begroting deugde niet en ze misten bijvoorbeeld de onderbouwing voor de bezoekersaantallen en de bedragen van een investeringen van mediabedrijven zoals Endemol en Ericsson.

Maandag sloot coalitiepartij CDA zich aan. "Als het fout gaat, mag de gemeente betalen'', concludeerde CDA-fractievoorzitter Maarten van den Tillaart. De fractie wilde dat het college voor meer garanties zou zorgen. De wethouder vond dat geen optie. "Terugnemen zou zeer onverantwoordelijk zijn tegenover de initiatiefnemers, die zich enorm hebben ingezet. Dan help je het initiatief om zeep'', aldus Janssen.

Het plan paste in de filosofie van het hele gemeentebestuur over de (sociaal-)economische en culturele ontwikkelingen van Tilburg. Wegens die collegiale en gemeenschappelijke opvatting volgden de overige wethouders het ontslag van wethouder Janssen, legde Vreeman uit.

Waar PvdA-fractievoorzitter Auke Blaauwbroek van een broedermoord sprak, zei Janssen geen wrok te koesteren jegens zijn fractie. "Ik was CDA'er, dat ben ik en dat blijf ik.''

De wethouders zijn voorlopig demissionair. De grootste collegepartij PvdA heeft al aangekondigd op zoek te gaan naar partijen in de raad die bereid zijn hun bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Alle partijen zijn daarbij welkom, benadrukte Blaauwbroek. De meeste partijen willen het gesprek aangaan, met uitzondering van de Lijst Smolders Tilburg (LST). Vrijdagmiddag is er een extra raadsvergadering over de bestuurlijke crisis.

Projectleider Joris Bengevoord van het Midi Theater betreurt de gang van zaken en bedankte in een eerste reactie wethouder Janssen voor zijn steun. "Het is jammer dat het zo heeft moeten lopen. We beraden ons over de voortgang van het project'', zei hij namens Arijan van Bavel (Adje) en zijn muziekvereniging De Zingende Decoupeerzaag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.