Home

Achtergrond 165 x bekeken

Gemeente wil Veenhuizen op werelderfgoedlijst

De Gemeente Noordenveld wil het dorp Veenhuizen voordragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco.

Dat heeft burgemeester Hans van der Laan vrijdag gezegd. Het dorp kreeg gisteren al de status 'beschermd dorpsgezicht'.
Veenhuizen, waar drie grote penitentiaire inrichtingen staan, dankt zijn bestaan aan de bouw van drie gestichten in 1823. De Maatschappij van Weldadigheid, van generaal Johannes Van den Bosch, wilde de armen er in een kolonie met arbeid heropvoeden.
"De hele geschiedenis van Veenhuizen is zo bijzonder. Het zou goed zijn als het dorp die erkenning zou krijgen'', aldus burgemeester Van der Laan.

Ook in het Drentse Frederiksoord en Wilhelminaoord en in een Belgisch dorp waren soortgelijke koloniën. Van der Laan: "We willen alles samen voordragen. We gaan zoveel mogelijk argumenten aandragen die onze uniciteit bewijzen. Het erfgoed van Johannes van den Bosch is deels immaterieel erfgoed. Dat pleit voor ons, want dat is unieker dan materieel erfgoed. Verder is het een kwestie van lobbyen.''
Voor Veenhuizen zou een plek op de werelderfgoedlijst volgens Van der Laan positieve invloed hebben op het toerisme, maar het zal nog jaren duren voordat duidelijk wordt of het dorp ervoor in aanmerking komt. "De concurrentie is groot, maar ik vind dat je je werk niet goed doet als je het niet probeert.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.