Home

Achtergrond 2 reacties

'Geen verband vitaminen in groente en mestinjectie'

Het injecteren van dierlijke mest in de grond wordt vooral gebruikt voor het toedienen van drijfmest op grasland en wordt dus niet bij groenteteelt toegepast.

Dat stelt Henk Doornbosch, voorzitter van de vakgroep LTO Vollegrondsgroenten in reactie op een verhaal in De Telegraaf eerder deze week. In dit artikel werd gesteld dat vollegrondsgroente minder vitaminen bevatten door het injecteren van mest op landbouwgrond. De boerenorganisatie heeft De Telegraaf op dit misverstand gewezen, maar het artikel staat nog steeds op de site van het dagblad.

Het is wel zo dat de grond verschraalt, aldus Doornbosch. De vruchtbaarheid van de bodem neemt af. Dit heeft toenemende gevolgen voor groenten, die buiten worden geteeld. Een schrale bodem leidt tot beperkte opname van de benodigde mineralen door de planten die erop geteeld worden.

"Verse groente is en blijft nog steeds het voedsel met de meeste voedingswaarde. Alternatieven in de vorm van potjes of pillen kunnen niet tippen aan de voedingsstoffen die in verse groenten zitten", zegt Doornbosch.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    J.Kusters

    Het is al langer bekend dat de grond door mest injectie agressiever benaderd wordt. Alleen de argrarisch sektor heeft daar nooit onderzoek op verricht.Nu dit door onderzoek van Nevo en Consumentenbond wel is gedaan,kan de Hr. Doornbosch dit niet simpelweg wegwuiven en zeker niet afdoen dat in de tuinbouw niet geinjecteerd wordt .Denk maar aan de vollegronds tuinbouw.Vele hectaren worden ook daar geinjecteerd.Op zaterdag 19 april stond er weer een artikel in de Telegraaf.Als je dat artikel leest rijzen je de haren teberge.Het zal dan ook heel hard nodig zijn dat het Ministerie van L.N.V.hier aandacht aan besteedt.Hier mogen in de Kamer ook best vragen over gesteld worden.Mede ook wat kan er door niet verplicht te injecteren,aan het weidevogel bestand verbeterd worden?

  • no-profile-image

    christan

    Dhr. Doornbosch heeft zelf zeker geen grasland waarop hij zijn mest injecteerd die het bodemleven enorm belemmert en verzuurd en waardoor je koeien met een beetje geluk hun eigen stront op staan te vreten,achter een bureau is het lekker schoon werken,wij moeten werken met al die stomme oplegingen en gedachte vlarden van mensen zoals uw,ga burgers pesten of deel uw tijd nuttiger in en draag iets bij aan de maatschapij(colectant of zo) maar denk a.u.b. na voor u iets zegt.

Of registreer je om te kunnen reageren.