Home

Achtergrond

Geen Kamermeerderheid voor afschaffen productschappen

Er is op dit moment geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het afschaffen van de productschappen. Dat blijkt uit reacties op vragen die het vakblad De Boomkwekerij aan woordvoerders van de Tweede-Kamerfracties heeft voorgelegd.

De fracties van VVD, SP en PVV, samen goed voor 55 zetels, zijn voorstander van het afschaffen van de productschappen in de huidige vorm. CDA en SGP, samen 43 zetels, zijn tegen afschaffen van de productschappen. PvdA en D66, bij elkaar 36 zetels, laten het voortbestaan van productschappen afhangen van het draagvlak onder heffingbetalers.

Uit de antwoorden op de vragen van De Boomkwekerij valt verder op te maken dat PvdA, VVD, D66 en PVV, samen goed voor 66 zetels, tegen verplicht lidmaatschap en verplichte vakheffing zijn. CDA en SGP zijn voor verplicht lidmaatschap. De SP met 25 zetels is weliswaar tegen verplicht lidmaatschap, maar ziet wel iets in verplichte vakheffing voor specifieke onderwerpen wanneer een grote meerderheid van de ondernemers hiermee instemt.

De fracties van GroenLinks, CU en PvdD hebben niet op de vragen gereageerd. Rita Verdonk liet weten later dit jaar haar standpunt bekend te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.