Home

Achtergrond 8 reacties

'Gedragscode wrak vee voor melkveehouders niet nodig'

Een gedragscode voor melkveehouders voor het vervoer van wrak vee is niet nodig, volgens voorzitter Peter ten Hoeve van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

Voorzitter Tammo Beishuizen van LTO Noord pleit op de website van zijn organisatie juist wel voor het invoeren van zo'n gedragscode naar aanleiding van de commotie bij de slachterij Friesland Vlees in Leeuwarden.

Ten Hoeve vindt dat de regels rondom het vervoer van wrak vee duidelijk zijn. "Waarom moeten we er nog meer regels bij krijgen. Melkveehouders hebben al met zoveel regels te maken."

Beishuizen wil de gedragscode invoeren om enkele uitwassen te voorkomen. "De meeste boeren doen het prima. Het kan niet zo zijn dat een paar boeren de hele sector om zeep helpen", zegt hij.

De meeste wrakke koeien die in Nederland worden geslacht, komen volgens Beishuizen uit het buitenland. "Maar dat maakt niets uit voor het invoeren van een gedragscode voor Nederlandse melkveehouders. Mensen die beelden zien van mishandelde koeien, associëren een koe met een boer. Willen we zo in het nieuws komen", vraagt Beishuizen zich af.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  kijk die henk durk , dat is nou een denk en handelwijze die ik byzonder waardeer ik zou willen dat er meer zo konden denken in plaats van ...kilo s op vier poten is ..€

 • no-profile-image

  Marc spaans

  Ik werk af en toe als invalmelker voor boeren die ziek zijn of op vakantie willen. Voor sommigen is een gedragscode absoluut nodig.
  Marc Spaans

 • no-profile-image

  miltie

  wie is de schuldige van de ontstane situatie;;let wel de dieren bescherming en d66;als moet vernieuwen;brinkhorst voorheen ging een dier naar een noodslachter;en bracht soms ;na goedkeuring nog wat op en het vlees werd als vrijbank vlees aan omgeving verkocht;men was er happig op;en een ziek beest werd eerder uit zijn lijden verlost dan NU ;en nu moet je haar dood laten spuiten ;wat 50eure kost en afvoer kosten ;;dus zoals het voorheen was ;was het beter geregeld ;;weet niemand dit meer ;;korzichtigheid van die tekort schietende L.T.O>;je moet de waarheid goed uitleggen ;en de schuldige aanwijzen ;; de DIERBESCHERMING ;en MINISTERIE van L.N.V. en de stomme kabinetten

 • no-profile-image

  Henk durk

  ontzettend jammer dat het altijd de uitwassen zijn die in het nieuws komen.tuurlijk moeten we economich denken maar als er bij ons op het bedrijf een dier moet wrden afgemaakt om wat voor reden dan ook dan zijn we er bij tot het einde.miss geeft het wel geen donder maar maar het is en blijft een levend wezen en het zou mooi zijn als ze dat eens lieten zien.ik zeg altijd sorry jonge jij kunt er ook niets aan doen maar het is beter zo.

 • no-profile-image

  Guus Janssen

  Helemaal met Henk eens!

 • no-profile-image

  veeboer

  geen gedragscode voor boeren maar voor handelaren is een bittere noodzaak.
  Er zijn nog legio handelaren die niet gecertificeerd zijn maar de gecertificeerde handeleren leggen deze handelaren geen strobreed in de weg.
  zolang deze toestand voortduurt houd je gedonder over wrak vee

 • no-profile-image

  peter kremer

  Duidelijk dat Tammo nog niet is ingewerkt anders moest hij weten dat er al een gedragscode bestaat.
  Wie zegt dat die klokkenluider, een ex-vwa inspecteur de waarheid zegt, is het ook natrappen?
  Hij wil anoniem blijven en is ex werknemer, toen HIJ nog in dienst was hoorde je hem niet. En waarom is hij ex-werknemer is hij ontslagen ?

 • no-profile-image

  Varkenshandel Posthouwer-Boerkamp

  Dit is misschien wel hét probleem. Boeren (dus ook de organisaties) voelen zich niet schuldig als er "foute" dieren in veewagens/slachterijen gevonden worden. Sterker nog ze wijzen mee met een vingertje naar zaken die anders gemoeten hadden. Wat een toneelspel, welke transporteur/handelaar haalt nu "graag" dieren op die in de verkeerde catagorie vallen. Er wordt niet één enkel dier opgeladen, zonder dat de boer die aanwijst als : die moet mee. Vaak weet een chauffeur/handelaar niet eens, als er in donker geladen wordt, dat er een dier met b.v. een dikke poot tussen zit. Denk er als organisaties maar eens over na, dit is te gemakkelijk. Sancties zouden de betreffende veehouder zéker ook moeten raken, anders worden wij, misschien wel onbewust, tegen elkaar uitgespeeld ipv samen de schouders eronder te zetten. Veel wijsheid gewenst

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.