Home

Achtergrond 5 reacties

Ganzenschade nog nooit zó hoog

Het Faunafonds heeft vorig jaar voor het recordbedrag van 4,4 miljoen euro vergoeding betaald voor schade door ganzen.

Dat is bijna anderhalf keer zo veel als in 2006. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2007 van het Faunafonds. Vooral de schade door rotganzen en brandganzen nam fors toe. Dat gold ook voor de kolgans, grauwe gans en smient, die van oudsher al veel gewasschade aanrichten.

Het Faunafonds verklaart de toegenomen schade uit de stijging van de graanprijs en de prijs van droge stof. Een andere factor is vermoedelijk het toegenomen aantal ganzen, aldus het fonds.

Met 4,4 miljoen euro hebben de ganzen verreweg het grootste aandeel in de schadeuitkeringen, die vorig jaar in totaal ruim 6 mil­joen euro bedroegen. In dat be­drag zit bijna 789.000 euro begre­pen, die wordt uitgekeerd door de Dienst Regelingen in het kader van de ganzenopvangregeling.

Onder de vorige minister Cees Veerman werd besloten om 80.000 hectare aan te wijzen als ganzen­opvanggebied; boeren krijgen hiervoor een vergoeding. Van die 80.000 is 65.000 hectare begrensd, zegt een LNV-woordvoerster. De overige 15.000 hectare ligt in na­tuurgebied. Buiten de opvangge­bieden mogen ganzen worden verjaagd. Volgens de woordvoer­ster lukt dat nog onvoldoende.

De opvangregeling wordt dit jaar geëvalueerd door Alterra. Onderzoeker Bart Ebbinge ver­klaart de gestegen schade uit de toename van het aantal ganzen. Daarnaast kozen boeren volgens hem voor het indienen van scha­declaims, omdat dat meer ople­verde dan de beheerssubsidie. De provincies kondigden onlangs een hogere vergoeding aan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ganzenhoeder

  Gestegen graanprijs ze betalen alleen de kwin uit dit is 10 ct

 • no-profile-image

  chris uit brabant

  als alle boeren die schade hebben, maar door de al of niet verzonnen regeltjes afgewezen worden of al zo ontmoedigd zijn door afwijzingen, dat ze in het vervolg maar van claimen afzien, hun schade uitgekeerd zouden krijgen, was het faunafonds een veelvoud van het nu uitgekeerde bedrag kwijt.
  het is van de gekke dat de landbouw de schade van ganzen, vogels die hier zomers eigenlijk zeldzaam zouden moeten zijn, grotendeels voor eigen rekening moet nemen.

 • no-profile-image

  henk

  wanneer wordt de politiek is weer wakker en gaat men ingrijpen bij het faunafonds waar volgens mij een spel wordt gespeeld met mensen die heel dicht bij de natuur staan, maar deze regelingen echt niet meer begrijpen.het is van de zotte zo alsnu gaat.

 • no-profile-image

  boze wildschadeboer

  een recordbedrag uitgekeerd? en daar moet dan nog wel even bij gezegd worden dat ze op allerlei manieren de toegang tot schadevergoeding steeds verder proberen te belemmeren. Boertjes moeten als het aan de politiek ligt ongeveer de halve dag druk zijn met het verjagen van ganzen (naar de buurman) stokken zetten, afweerpistool, kanon (hier ben ik afgehaakt) om voor schadevergoeding in aanmerking te komen. Ik lijd dus voolop schade en dit zit niet in het uitgekeerde bedrag maar is allemaal voor mijn rekening. Maar wacht maar linksom of rechtom als ik onrechtvaardig behandeld word neem ik me eigen maatregelen.

 • no-profile-image

  Betty

  Onze jagers mogen weer hun werk doen,
  zit nu te wachten op de organisaties, die
  wederom deze afgegeven vergunning weer in te laten trekken. In andere gebieden is me bekend dat er tijdens de rui periode, ze gevangen gaan worden, om vervolgens niet weer uit te zetten, dit zal ook wel niet doorgaan, dieren actievisten zijn nu eenmaal zich nog niet bewust dat de Ganzen een Plaag worden bij te grote aantallen. Aan de andere in de omgeving van Amsterdam wonende gedupeerde, zorg voor maatregelen zodat de vergoedingen die er zijn ook voor U beschikbaar komen. Let wel vergoedingen, wat je terug moet kopen hiervoor is vaak duurder, maar zoals altijd beter iets dan niets. Aan de dieren actievisten gericht, blijf vooral zorgen dat de burger uiteindelijk de betaler van de vergoeding zich dat eens bewust worden. Het is echt geen inkomen van boeren deze vergoeding al wordt dat wel zo geacht. Betty

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.