Home

Achtergrond 1 reactie

'FrieslandCampina zit Lactalis op de hielen'

De nieuwe Nederlandse zuivelcoöperatie haalt een omzet van 9,1 miljard euro en zit daarmee de Europese nummer twee Lactalis met z’n 9,6 miljard omzet op de hielen.

Dat stelt het Franse economische dagblad Les Echos. Met een melkplas van 8,8 miljoen liter blijft het Franse bedrijf eveneens iets groter. FrieslandCampina stoot echter wel Danone met een zuivelomzet van 8,8 miljard van de derde plaats, aldus Les Echos.

"De wereldwijde zuivelsector pakt de herstructurering weer op en deze keer nemen de Nederlanders het initiatief. De operatie zal de concurrentie tussen de grootste spelers in de zuivelindustrie verder doen toenemen", denkt de krant.

Les Echos denkt dat FrieslandCampina een belangrijke rivaal wordt van Lactalis op de markt voor ingrediënten, caseïne en serums. Lactalis is momenteel wereldwijd marktleider op dit gebied en haalt inmiddels 12 procent van zijn omzet uit ingrediënten voor de voedingsindustrie.

Danone zal minder last hebben omdat FrieslandCampina vooral generieke en minder merkproducten verkoopt. Danone haalt daarentegen een steeds groter deel van de omzet uit de gezondheidsyoghurts en -drankjes Activia en Actimel.

Arla Foods moet als gevolg van de fusie zijn eerste plaats op de ranglijst van de grootste Europese coöperatieve melkverwerkers prijsgeven. Directietopman Peder Tuborgh van het Scandinavische concern ziet de zaak echter realistisch. "Arla is er klaar voor om de competitie aan te gaan."

Volgens hem is de fusie het resultaat van een logische ontwikkeling. "Bedrijven die elkaar goed aanvullen en grote synergievoordelen kunnen vinden, hebben veel te winnen en weinig te verliezen", constateert hij. Drie jaar geleden was Arla nog de aangewezen fusiepartner van Campina. Die fusie mislukte.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    als de uitbetalingsprijsvan FC voor de boer maar beter is,dan zal de grootte van omzet me een zorg zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.