Home

Achtergrond 1 reactie

FrieslandCampina gaat strijd aan met grote spelers

Friesland Foods en Campina hebben een fusieakkoord. Daarmee gaan merken als Mona, Friesche Vlag en Optimel onder hetzelfde vaandel de wereld in.

”De strijd aan kunnen met grote spelers als Danone en Nestlé is het doelÈ, aldus Theo Spierings, waarnemend voorzitter van de concerndirectie van Friesland Foods, vandaag.

De nieuwe zuivelreus FrieslandCampina krijgt het hoofdkantoor in Amersfoort en verwacht jaarlijks vanaf 2012 zo’n 175 miljoen euro op de kosten te besparen.

De supermarktbranche reageerde terughoudend op de fusie. ”Nederland is gebaat bij een sterke speler op de internationale markt, maar het bedrijf krijgt wel een erg dominante positie in Nederland”, aldus een woordvoerster van supermarktketen en marktleider Albert Heijn. ”De tijd zal leren hoe de fusie zal gaan uitwerken.”

Het samengaan leidt tot het verlies van minimaal vijfhonderd banen, die gefaseerd tot 2011 zullen verdwijnen. ”Maar dat zouden er ook zeshonderd of zevenhonderd kunnen zijn”, aldus Kees Gielen, waarnemend voorzitter van de concerndirectie van Campina. De meeste banen gaan verloren op de (hoofd-)kantoren in Nederland. Half mei gaan de bonden met de coöperaties om tafel zitten om te praten over een sociaal plan.

CNV Bedrijvenbond valt het tegen dat de fusie zoveel banen kost. ”Het is meer dan verwacht”, aldus vakbondsbestuurder Leo Bons. FrieslandCampina heeft al aangegeven er alles aan te zullen doen om de sociale gevolgen zo veel mogelijk te beperken. De coöperaties tellen samen in totaal 22.000 werknemers.

Een feit is de fusie, die afgelopen december werd aangekondigd, nog niet. Eerst moeten op 7 mei de leden van de coöperaties hun goedkeuring geven. Dan moeten de mededingingsautoriteiten nog instemmen met de fusie. Het besluit van de Europese Commissie wordt niet eerder dan in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht.

Belangenorganisatie van boeren LTO-Nederland verwacht niet dat de protesten onder de melkveehouders, de leden van de coöperaties, zo hevig zullen zijn dat de fusie sneuvelt. ”Daar lijkt het vooralsnog niet op.” De organisatie zelf is positief over het samengaan.

Bij de nieuwe zuivelreus zullen ongeveer 17.000 melkveebedrijven in Nederland, Duitsland en België aangesloten zijn die jaarlijks ongeveer 8,3 miljard kilo melk leveren. De leden worden de nieuwe eigenaren van FrieslandCampina, dat uitgaande van de omzet van de twee bedrijven in 2007 naar verwachting een jaaromzet van 9,1 miljard euro zal realiseren. De nieuwe onderneming kan naar eigen zeggen beter inspelen op de ontwikkelingen in de internationale markt en zo groei realiseren.

Het nieuwe bedrijf krijgt vier divisies: twee divisies voor consumentenproducten, een gericht op West-Europa en een voor de rest van de wereld. Daarnaast komen er twee divisies voor kaas en boter, en voor de ingrediënten die de bedrijven nu leveren aan de voedings- en farmaceutische industrie.

Zoals eerder bekend werd gaat Cees ’t Hart, nu nog werkzaam bij voedingsmiddelenconcern Unilever, de combinatie leiden. Hij treedt per 1 mei aan.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Beexie

    Hallo, boeren wordt toch eens waker.
    De concurrentie aan gaan is dat nodig dan met de ijzersterke merken die ze op dit moment hebben? Ze willen gewoon monopolie positie verwerven en beginnen dus maar een zuiveloorlog in plaats van een supermarkt oorlog waar ook wederom de boer de dupe van zal zijn. Het is mij wel voort duidelijk, de geschiedenis in de coöperatie wereld gaat zich herhalen zoals dat deze ook met onze slachterijen is gebeurd. Wat nou als Friesland Campina niet goed betaald, kunnen we dan nog naar DOC of Bel leerdammer of toch maar leveren op de spotmarkt. Door het grote overwicht van meer dan 80% kunnen deze bedrijven niet al jullie melk afnemen. Switchen wordt dus moeilijker. De overige melkafnemers hoeven ook niet de superprijs te betalen als de grote conculega geen goede markt prijs neerzet. Dus denk nog maar een keer goed na hoe goed je eigen coöperatie wel niet is. Misschien willen jullie wel graag over een paar jaar weer een eigen coöperatie opzet met enkele melkveehouders uit de omgeving want volgens mij zijn de huidige coöperaties vooral goed voor het opvijzelen van het imago voor de melkveehouderij, maar een goede melkprijs is nog ver weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.