Home

Achtergrond 12 reacties

Friesland Vlees sluit de deuren

Slachterij Friesland Vlees sluit de deuren. Dat meldde eigenaar Aaldert Wildeboer maandagavond.

Op zondag 6 april kondigde minister Gerda Verburg van LNV in televisieprogramma Buitenhof permanente poortcontrole bij Friesland Vlees in Leeuwarden aan. Bij Friesland Vlees zou van alles mis zijn. De aanvoer van runderen is door de vele berichtgeving over de poortcontrole stil komen te liggen. De controles zijn beëindigd en er zijn geen misstanden geconstateerd door de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie.

Wildeboer geeft Verburg de schuld van het einde van zijn bedrijf. "Dit gevecht kan ik niet winnen'', aldus de directeur. Honderd mensen verliezen hun baan. Het ministerie van LNV voelt zich echter niet verantwoordelijk voor de sluiting, aldus een woordvoerder.

Wildeboer zat gisteren met de top van het ministerie in Den Haag om tafel. "Ik ben daar allerhartelijkst ontvangen, maar ze wilden alleen hun eigen straatje schoonvegen. Ik heb toen met de vuist op tafel geslagen en gezegd 'ik stop ermee' en ben weggelopen'', aldus Wildeboer. De LNV-zegsman bevestigt het gesprek, maar zegt niet op de inhoud in te kunnen gaan.

Friesland Vlees werkte vooral voor Friesland Beef. Dat vleesbedrijf koopt runderen van boeren, liet dat bij Friesland Vlees slachten, waarna het vlees verkocht werd aan supermarkten. Friesland Beef ligt ook nagenoeg stil omdat supermarkten het vlees niet meer zouden willen afnemen.

Wildeboer stelt dat de sluiting van zijn bedrijf slecht is voor het dierenwelzijn. Friesland Vlees slachtte een groot deel van de runderen uit Noord-Nederland. Die runderen moeten nu naar slachterijen elders in het land, waardoor de dieren veel langer in de vrachtauto moeten zitten.

Wildeboer voelt zich slachtoffer van een competentiestrijd tussen de AID en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). De AID is verantwoordelijk voor controle op vee bij boeren en tijdens het transport. De VWA houdt toezicht op de slacht van dieren. De AID en VWA zouden een conflict hebben gehad over welke runderen die bij Friesland Vlees werden aangevoerd door Friesland Beef wel en niet geslacht zouden mogen worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Dear

  Wakker Dier, zelfs kwijl kwijl Edje Nijpels zit als voorzitter van de TROS er tot zijn nekje in...staat daar met een glad papengezicht bij HM dat is wel zo triest...

 • no-profile-image

  Martin

  Weer een slachthuis minder. Dus moeten de dieren nog verder op transport of gaan we huisslachting weer toestaan. Volgens mij heeft de AID en de VWA samen met Gerda niet goed nagedacht over de gevolgen van hun uitspraken. Ik zou ze als advies meegeven; eerst heel goed nadenken en dan pas wat zeggen.

 • no-profile-image

  s.douma

  weer een bedrijf dat door toedoen van de dierenpartij en dierenrecht moest cappituleren omdat de maatschappij hier kennelijk om vraagt (uitspraak mw Ouwehand).Ook nu blijkt de media die dapper meespeelt mbt. emoties een kwalijke rol speelt. Een verhaal dat rust op halve en hele onwaarheden en die suggestief zijn weergegeven is kennelijk goed nieuws.

 • no-profile-image

  gert

  de minister heeft zich op laten naaien door een gefrusteerde ex -aid'er en met de hete adem van thieme in haar nek,en vertelt nu dat het om de controle van veeauto's ging.Ze spreekt zich nu steeds tegen wat ze eerder heeft gezegd

 • no-profile-image

  een wakker dier

  40 jaar geleden kocht de ouwe wildeboer koeien oa. op de markt in Hoogeveen.
  Niemand kon zo goedkoop vlees leveren als ouwe wildeboer dat kon in zijn slagerij te Hollandseveld en later ook nog in Hoogeveen, hoek julianastraat-bilderdijklaan.
  Hoe dat kon ?
  Wrakvee en vul maar in kost weinig en dus.....
  Aalt is een wilde slager die de kneepjes leerde van zijn roemruchte vader.
  Ik ben overigens wel benieuwd of Aaldert ook van hetzelfde geloof is als zijn vader was.
  In Hollandseveld vond en vindt je de merkwaardigste sektes en wat dies meer zij.
  Vreemd is ook dat er opeens geen vee meer werd aangevoerd.
  HOE ZOU DAT NOU TOCH KOMEN ?
  De neuzelaars die hier reageren omdat zij denken dat er niets mis is daaro....die hebben het weer eens mis.
  Overigens hoeft hier niemand medelijden te hebben met de vissers en de wildeboeren de brada's en weet ik wie al niet meer.
  Deze mensen gaan nooit helemaal koppie onder.

 • no-profile-image

  henk

  Door de heksenjacht van de AID en het geleuter van Thieme is het echt niet beter gesteld met het dierwelzijn in Nederland.Op mijn melkveebedrijf heb ik koeien gehad die door de nieuwe regeltjes niet afgevoerd mochten worden, terwijl ze toch echt veel beter af zouden zijn geweest als ze wel afgevoerd mochten worden.Dieren moeten zo goed mogelijk verzorgd worden maar we moeten wel allemaal ons verstand blijven gebruiken en ons niet laten regeren door mafkezen.

 • no-profile-image

  Johan

  Het ongelofelijk stupide beleid van landbouw Minister Verburg leid tot massaal ontslag, bedrijfsluiting en kapitaal vernietiging! Voelt deze domme muts zich daarvoor verantwoordelijk?
  Nee ze wast haar handen in onschuld terwijl ze juist met haar publiekelijke veroordeling en stigmatisering het bedrijf kapot heeft gemaakt. Haar eigen diensten VWA / AID komen schromelijk te kort in het handhaven en controle en een bedrijf wordt kapot gemaakt.

  Wildeboer zou geheel schadeloosgesteld moeten worden door domoor Gerda !

 • no-profile-image

  Henk

  Het is jammer dat weer een slachterij dicht gaat.
  Nog even en veehoiders in Nederland zijn helemaal aan de wolven overgeleverd.
  Nu zijn er nog 3 grote slachterijen over in Nederland.
  Het zal een kwestie van tijd zijn dat er op deze manier nier één meer over is.....

 • no-profile-image

  arbeider

  Waar blijven de vakbonden om het op te nemen voor de mensen die nu hun werk kwijt zijn?
  Ze heulen met Thieme, Oudewehand(s-dierenparkje) en Hertsenberg(Hetze--berg)...
  Arbeiders: deze lieden zijn tegen jullie...trekt op naar hun kantoren en ga je geld halen....

 • no-profile-image

  raadgever

  Wat is de rol van de collega slachterijen geweest... gaat Van Drie nu de boedel overnemen?
  Hebben de boeren wederom afnemer minder...wat gaat dit voor de prijs betekenen...
  Denk dat de mededingingsautoriteit dit dossier maar eens moet openen...
  Slachterijen werken samen met Thieme en Radar(TROS) om kleine mensen kapot te maken....
  Gaat Van de Heuvel(TROS) dit ook onderzoeken? Denk van niet. Eerder iets voor Peter R de Vris, want ik vermoed dat hier sprake is van ernstige praktijken...

 • no-profile-image

  vd berg

  100 ontslagen..... leuk bericht zo voor koninginnedag....
  stront aan de knikker en verburg met haar lnv en vwa boevenbende acht zich nergens verantwoordelijk voor.
  Laat haar dat maar eens uitleggen aan diegene die ontslag is aangezegt.

 • no-profile-image

  bull

  ik snap het niet als je goed vee heb ken je die toch gewoon laten slachten dat deed van drie tog ook toen ze daar aan het controleren waren waarom als ze bij de poort staan dan geen dieren meer slachten

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.