Home

Achtergrond 212 x bekeken 3 reacties

Friesland Foods wil aandelenstructuur aanpassen

Friesland Foods wil de aandelenstructuur aanpassen. Het uit te keren dividend zal in de toekomst in zijn geheel naar aandelen A gaan en dus aan alle leden uitgekeerd worden over de waarde van de geleverde melk.

Alle aandelen B en de daarmee corresponderende certificaten van aandelen B worden ingetrokken. Het zuivelconcern heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Bezitters van de certificaten van aandelen B kunnen deze voor 106 euro per certificaat omwisselen in nieuw uit te geven ledenobligaties en/of contanten. De melkprijssystematiek wordt aangepast door het invoeren van een structurele opslag van 0,50 euro per 100 kilo op de huidige marktconforme melkprijs.

In de regiobijeenkomsten in april 2008, wordt het intrekken van de aandelen B en certificaten B en de aanpassing van de melkprijssystematiek met de leden-melkveehouders en certificaathouders besproken. Besluitvorming over de aanpassing vindt plaats op de algemene vergadering op 7 mei 2008. De veranderingen worden vervolgens met terugwerkende kracht per 1 januari 2008 doorgevoerd.

Aanleiding voor bestuur en concerndirectie om gedurende 2007 een discussie over de aandelenstructuur te beginnen was de groeiende onevenwichtigheid in de verdeling van het dividend over aandelen A (over de melk) en certificaten van aandelen B (over het kapitaal).

Tevens is geconstateerd dat door de gehanteerde melkprijssystematiek de melkprijs van Friesland Foods achterbleef ten opzichte van melkprijzen van andere zuivelondernemingen in Bestuur en concerndirectie hebben na uitgebreid overleg met de regioraden geconcludeerd dat de economische relatie tussen de melkleverende leden en de onderneming versterkt dient te worden door het resultaat van de onderneming geheel te koppelen aan de melkrelatie. Kapitaalverschaffers (niet afhankelijk van het resultaat van de onderneming) voor hun bijdrage in de financiering van de onderneming. Om dit te bereiken wordt voorgesteld de aandelenstructuur en de melkprijssystematiek aan te passen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Het vergt bestuurlijke moed en lef om met een dergelijk toch lang niet kinderachtig voorstel te komen en verdiend dan ook zeker ondersteuning van certificaathouders en leveranciers om hier mee akoord te gaan. Verder is het verplichte kost voor de directie en de bestuurders van THE GREENERY, als voorbeeld over hoe je wel een FATSOENLIJK certificaten beleid voert.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goede zet van friesland campina, het rendement van de onderneming moet naar de melkleverende leden en naar niemand anders. hier is een cooperatie voor opgericht .

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Dit voorstel is voor melkvee houdend nederland een goed plan . De verwerking en valarisatie winsten moeten toekomen aan de geleverde melk,daar is het allemaal voor begonnen!!. Ook de vergoeding voor de onvermijdelijke kapitaaldeelneming is op het eerste oog corect,Een gezonde eigen vermogens positie,DMV rente dragend leden kapitaal,is naar de banken toe nog altijd het beste wapen voor een zo laag mogelijke rente vergoeding te bedingen zonder verdere bemoeienis met het bepalen van de melkprijs.Verder moeten wij er voor zorgen dat ook op termijn geen vreemde kapitaal verschaffers infiltreren. Ik bedoel de verhandelbaarheid van de deelnemingen op het einde van en of overgang van het melkbedrijf,dit moeten we in eigen hand houden

Of registreer je om te kunnen reageren.