Home

Achtergrond

Franse actie voor meer EU-landbouwproductie

Frankrijk, Europa's grootste landbouwproducent, lanceert een actie om de Europese voedselproductie op te voeren.

Aanleiding is het feit dat de sterk gestegen voedselprijzen enkele miljoenen in de wereld met honger bedreigen. "In een wereld die 9 miljard mensen moet voeden, moet iedereen een bijdrage leveren, ook Europa'', zei de Franse minister Michel Barnier (Landbouw) vandaag in de marge van EU-beraad over landbouw en visserij.

Hij zei dat Europa een sterke agrarische macht moet blijven en niet verder moet snijden in landbouwsubsidies. Barnier zei dat de Europese boeren vooral moeten produceren voor voeding en niet zozeer voor biobrandstoffen. De minister vindt dat de EU de hulp aan ontwikkelingslanden moet concentreren op hun landbouw. "Ik heb gemerkt dat deze prioriteit de laatste dertig jaar aan de kant is geschoven.''

Frankrijk is vanaf 1 juli een half jaar lang voorzitter van de Europese Unie. Naar verwachting krijgen de dure voeding daarbij veel aandacht. De hoge voedings en energieprijzen zijn momenteel de grootste zorg van Europeanen, bleek juist maandag uit een enquête van de Financial Times.

De afgelopen maanden leidden de hogere voedselprijzen ook al tot gewelddadige protesten in onder meer Kameroen, Egypte, Ethiopië, Haïti en Indonesië. Een VN-gezant noemde daarom de "de omvangrijke productie van biobrandstof een misdaad tegen de menselijkheid, wegens de impact op de wereldwijde voedselprijzen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.