Home

Achtergrond 303 x bekeken

Frankrijk bezorgd om 'chloorkip'

Frankrijk maakt zich zorgen dat de zogenoemde chloorkip wordt toegestaan in de Europese Unie.

Europees Commissaris Günter Verheugen (Industrie) overweegt namelijk om Amerikaans vlees toe te laten, dat is gedesinfecteerd met chloor.

"Ongehoord'', stelde een woordvoerster van Frankijk vandaag. "Eerst moeten onderzoeken naar de gezondheidrisico's zijn afgerond. De hoge EU-kwaliteitseisen zouden daarmee niet worden gewaarborgd.''

Vlees dat is schoongemaakt met chloor, is nu verboden op de Europese markt. Frankrijk gaat de zaak aankaarten tijdens EU-beraad van ministers van Landbouw en Visserij maandag in Luxemburg.

Vlees dat is schoongemaakt met chloor is nu verboden op de Europese markt. Sinds 1997 heeft de EU daarom een importverbod op Amerikaans kippenvlees. Verheugen denkt dat het toestaan van de chloorkip een goede uitwerking kan hebben op de economische betrekkingen tussen de VS en de EU. Landen als Polen en Hongarije importeerden eerder veel Amerikaanse kippen. Nu die landen lid zijn van de EU is de Amerikaanse export naar Europa gedaald.

De eurocommissars zegt te willen afwachten wat de resultaten zijn van de onderzoeken van EFSA, het EU-agentschap voor veilig voedsel. Maar ook als dat negatieve resultaten oplevert wil Verheugen het importverbod opheffen, aldus een uitgelekte brief.

De Nederlandse overkoepelende organisatie voor pluimveeverwerkende industrie, Nepluvi, stelt dat het plan van Verheugen leidt tot oneerlijke concurrentie. "De Nederlandse branche is per jaar 10 tot 15 miljoen euro extra kwijt om aan alle Europese maatregelen te voldoen. Het zou niet eerlijk zijn om vlees van Amerikaanse bedrijven toe te staan die die kosten niet hebben gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.