Home

Achtergrond 165 x bekeken

Forse toename van invoer groente van buiten de EU

De import van verse groente van gebieden van buiten de Europese Unie is in 2007 fors gestegen.

Dat blijkt uit invoerstatistieken van het Centraal Bureau Voor de Statistiek (CBS). De invoerwaarde steeg van 280 miljoen euro in 2006 naar 403 miljoen euro in 2007.

Dat is een recordinvoer sinds het jaar 1996. De afgelopen tien jaar schommelde deze waarde rond de 300 miljoen euro. Uit de statistieken blijkt dat vooral Thailand een belangrijke leverancier is van verse groente. De invoerwaarde uit dit land groeide van ruim 4,5 miljoen euro naar ruim 69 miljoen.

Ook andere gebieden laten een stijging zien. Zo kwam uit Noord- en Centraal-Afrika bijna 20 miljoen euro meer aan product ons land binnen.

Ook Israël stijgt van 57 miljoen in 2006 naar 81 miljoen euro vorig jaar. Die stijging is goed te verklaren door de residuproblemen bij Spaanse paprika. Daardoor nam de invoer uit Israël toe in de winter en het voorjaar. Een verklaring voor de groei uit Thailand is lastig te geven. Koepelorganisatie FrugiVenta kent de achtergrond van de stijging niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.