Home

Achtergrond 162 x bekeken

Forse kritiek CDA en PvdA op plan werkleerplicht

De regeringsfracties CDA en PvdA hebben forse kritiek op het voorstel van het kabinet om een werkleerplicht in te voeren voor jongeren tot 27 jaar.

Dat heeft als doel om deze jongeren uit de bijstand te houden. CDA-vicefractievoorzitter Liesbeth Spies noemt het stuk veel te vaag en wil dat het kabinet "zijn huiswerk overdoet''. PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman vindt de minimale uitkering waaraan het kabinet denkt te laag.

De Kamer spreekt woensdag met minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en de staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) over hun plan. Daarin staat dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat jongeren tot 27 jaar werken of een opleiding volgen. Jongeren bij wie dat nog niet is gelukt, hebben recht op een inkomensondersteuning ter hoogte van de studiefinanciering, zo blijkt uit het voorstel van het kabinet.

Voor PvdA'er Spekman is dat laatste niet bespreekbaar. Hij houdt vast aan het (hogere) bijstandsniveau als minimum. "Wanneer jongeren er misbruik van maken, moet je sancties treffen, daar heb ik absoluut geen problemen mee.'' Maar wat Spekman betreft mogen de goeden niet onder de kwaden lijden.

Spies klaagt vooral over de vele open eindjes in het kabinetsplan. Op schriftelijke vragen die de Kamer daarover stelde, kwamen volgens haar alleen onduidelijke of ontwijkende antwoorden. "De notitie van het kabinet is een valse start.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.