Home

Achtergrond 204 x bekeken

Fischer Boel tegen verevening zuivelquota tussen lidstaten

Landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel ziet een verevening van de zuivelquota tussen de lidstaten niet zitten.

De onvoorspelbaarheid van een dergelijke benadering ziet ze als groot bezwaar. Dat heeft ze gezegd op een zuivelbijeenkomst in Brussel. Het Europees Parlement sprak zich onlangs uit vóór verevening. Landen die hun quotum overschrijden kunnen dan de ruimte benutten van landen die het quotum niet volmelken.

Maar volgens Fischer Boel dreigt de zuivelproductie dan te ontaarden in een 'spelletje poker'. "Producenten zullen zich afvragen of ze een quotumoverschrijding kunnen riskeren, in de hoop dat andere producenten niet hetzelfde zullen doen. Dat lijkt me geen goede bedrijfsstrategie."

De landbouwcommissaris vindt een geleidelijke quotumverruiming tot aan de afschaffing van de quota in 2015 meer voor de hand liggen. In mei presenteert ze voorstellen hiervoor.

Voor Fischer Boel staat vast dat Europese boeren moeten kunnen inspelen op de toenemende vraag naar zuivelproducten. Alleen al in de Europese Unie neemt de melkconsumptie naar verwachting met 6 procent toe tot 2014. Ook de vraag naar zuivel vanuit Azië zal de komende jaren sterk stijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.