Home

Achtergrond 3 reacties

Extra toeslag voor 'Natura 2000-boeren'

Boeren bij Natura 2000-gebieden krijgen in de toekomst misschien voorrang bij verdeling van de EU-inkomenstoeslagen.

Dat zei LNV-ambtenaar Herman Snijders op een bijeenkomst in Heerenveen over de toekomst van het EU-landbouwbeleid.

In de lijn van de voorstellen van de Europese Commissie wil het ministerie van LNV de inkomenstoeslagen koppelen aan maatschappelijk gewenste prestaties die boeren leveren voor landschap, natuur en dierwelzijn. Snijders, coördinator EU-landbouwbeleid, zei dat LNV een houtskoolschets in voorbereiding heeft die aangeeft in welke gebieden boeren een bijzondere beloning voor hun prestaties krijgen.

Daar horen ook gebieden bij waar boeren te maken hebben met beperkingen in de bedrijfsvoering. Snijders verwacht dat boeren bij Natura 2000-gebieden blijvende beperkingen krijgen opgelegd. Omdat ze toch waardevol zijn in die gebieden zou dat rechtvaardigen dat zei meer toeslag ontvangen dan collega’s die vrijuit kunnen boeren.

Snijders zei dat zijn ministerie een andere verdeling van de inkomenstoeslagen al voor 2013 wil doorvoeren. Dat ontlokte op de bijeenkomst scherp protest van Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. Die wil geen verandering voor 2013. "Boeren moeten zekerheid hebben", zei hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Best een hilarisch artikel. Boeren die beperkingen in de bedrijfsvoering krijgen opgelegd krijgen extra toeslag vanwege de bijzondere prestatie die ze leveren.
  Hoe krijg je zulke onzin toch geformuleerd.

 • no-profile-image

  duurzame boer

  Welk één zotheid. Ik hoop dat LTO en alle anderen nu eindelijk eens inzien dat dit weer een doekje voor het bloeden is. Laten ze de te verwachten uitkering maar verkapitaliseren en bedrijven aan de rand van natura gebieden direct uitkopen. De extra vergoeding is een zoethoudertje. Je bedrijf zit op slot en een de politiek en bestuurders van de toekomst herrinneren zich de afspraken welke nu gemaakt worden niet, of ze verschonen zich door te stellen dat het beleid is gewijzigt. Gelijke monnikken gelijke kappen LTO! Uitkopen of anders geen extra regels. BASTA!!!

 • no-profile-image

  Boer in

  En boeren in de EHS, krijgen die ook voorrang bij de verdeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.