Home

Achtergrond

Exporteurs en VWA gaan in overleg over 24-uursbestemmingen

Vee-exporteurs gaan bewijsmateriaal in de vorm van uitdraaien van GPS-systemen en tachograafschijven voorleggen aan de Voedsel en Waren Autoriteit om aan te tonen dat een aantal exportbestemmingen in Noord Spanje en Oost-Europa wel degelijk binnen 24 uur beleverbaar zijn.

Dat zegt voorzitter Toon Wassenberg van de Bond van Waaghouders. Sinds enkele dagen werkt de VWA met een nieuw routeplanningssysteem waarop de organisatie de verstrekking van exportcertificaten baseert. Het systeem is echter zo scherp afgesteld dat een aantal bestemmingen in Noord-Spanje en Oost-Europa opeens niet meer binnen 24 uur te beleveren zouden zijn volgens de dienst. De VWA geeft dan ook geen 24 uurs exportcertificaat meer af voor deze bestemmingen.

Een woordvoerder van de VWA stelt dat de dienst er van uit gaat dat het nieuwe programma een realistische berekening van de reisduur maakt. Mochten transporteurs echter aan kunnen tonen met hun administratie en tachograafschijven dat de berekeningen niet overeenstemmen met de praktijk, dan valt er te praten over aanpassing van het programma.

Wassenberg verwacht dat na een goed gesprek de belangrijkste problemen maandag uit de wereld worden geholpen en de belangrijke bestemmingen in Noord Spanje weer beleverbaar zullen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.