Home

Achtergrond

Export van varkensvlees 10 procent groter

Nederland heeft over de eerste dertien weken van dit jaar een kleine 10 procent meer varkensvlees geëxporteerd.

Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het Productschap Vee en Vlees. Het PVV baseert de gegevens op een enquête onder de vleesexporterende bedrijven.

Exacte cijfers van de vleesexporten worden pas veel later bekendgemaakt door het CBS. Het PVV verzamelt via een enquête onder de belangrijkste vleesexporterende bedrijven gegevens om sneller een indicatie te hebben hoe de export verloopt.

Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afnemer en goed voor een export van 50,3 miljoen kilo vlees. Dat is 6 procent meer dan een jaar geleden. De eigen productie van varkensvlees in het Verenigd Koninkrijk loopt de laatste jaren terug. De Nederlandse baconexport groeit van 35,2 miljoen kilo naar 39,2 miljoen kilo. Dit gaat vrijwel voor 100 procent naar het Verenigd Koninkrijk.

Italië is de tweede afnemer van Nederlands varkensvlees. Er ging 41,4 miljoen kilo vlees naar toe. Dat is 10 procent minder dan een jaar geleden. De afname is een gevolg van de afgenomen export van hammen en schouders. Duitsland nam 33,4 miljoen kilo vlees af in de eerste drie maanden. Een jaar geleden was dat 7 miljoen kilo minder. De stijging mag opmerkelijk heten omdat de eigen productie van het land stijgt. Duitsland is nagenoeg zelfvoorzienend voor varkensvlees en exporteert ook varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.