Home

Achtergrond 176 x bekeken

Export naar VS kalft af door verzwakking dollar

De uitvoer van agrarische producten naar de Verenigde Staten staat onder druk door de gestage verzwakking van de dollar.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.De Nederlandse uitvoer van goederen naar de VS was in 2007 bijna 8 procent meer waard dan een jaar eerder. Dit is meer dan een halvering van het groeicijfer van 2006. Reden voor ongerustheid, aldus het CBS, maar voor de agrarische sector is de situatie meer penibel. De agrarische uitvoer nam in de laatste jaren af, van een exportwaarde van 486 miljoen euro naar 436 miljoen.

De import van voeding en levende dieren uit de VS neemt ondertussen gestaag toe. In 2004 importeerde Nederland nog door 400 miljoen euro aan Amerikaanse producten. In 2007 is dit opgelopen tot 508 miljoen. De handelsbalans valt daardoor nu zelfs negatief uit. In 2004 was de handelsbalans 166 miljoen euro positief, nu 72 miljoen euro negatief.

De oorzaak: de dollarkoers is de laatste jaren enorm in waarde gedaald. In 2001, vlak na de invoering, was de euro slechts 90 dollarcent waard. Nu staat de koers volgens cijfers van De Nederlandsche Bank op 1,49 dollars.

Bijkomend probleem is dat essentiële spelers op de wereldmarkt (China, Japan en Duitsland) al jaren het overheidstekort van de VS hebben gefinancierd door leningen en het aankopen van obligaties. De waarde hiervan verdampt eveneens.
De uitvoer naar de VS maakt 5 procent uit van het totaal. Een groeiend deel van de handel vindt plaats met Azië, waar de yen en yuan gelinkt zijn aan de dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.