Home

Achtergrond

Export naar Engeland lijdt niet onder dure euro

Het exportseizoen voor groente en fruit is met een vliegende start begonnen.

De volumes zijn ten opzichte van vorig jaar met 29 procent gestegen. In 2007 startte het seizoen slecht. Exporteurs op Engeland hadden geen last van de dure euro. De stijging is 30 procent, stelt het PT.

In de eerste twee maanden van het jaar is het volume 186 miljoen kilo. In 2007 was dat nog 144 miljoen kilo. Een vergelijking met 2006 gaat beter op omdat 2007 een zeer slechte start kende. In 2006 lag het volume na twee maanden op 160 miljoen kilo. Ook ten opzichte van 2006 is de groei nog altijd 16 procent.

Het Productschap Tuinbouw wijst erop dat zo vroeg in het seizoen de volumes nog niet groot zijn en de schommelingen hoog. Toch is de groei opmerkelijk. Zo steeg de uitvoer naar Duitsland met 17 procent door een stijging bij tomaat, komkommer, spruiten, peen en peren.

De grootste stijger is het Verenigd Koninkrijk waar de handel groeide met 30 procent. Dat is opmerkelijk, omdat Nederland door de koersdaling van de pond fors duurder is geworden. Een belangrijk deel van exportgroei komt op naam van de paprika, stelt het PT. Het lijkt erop dat afnemers in het Verenigd Koninkrijk naar het tumultueuze jaar 2007 dit jaar kozen voor Nederlands product in plaats van Spaans. Ook ginger er meer witte kool, tomaat, spruiten en peren naar het Verenigd Koninkrijk. De stijgende perenproductie in Nederland draagt dus bij aan de gunstige exportontwikkelingen. Ook peen - door het PT bij de groenteexport opgenomen - zorgt voor een exportgroei.

Telers zien wel een keerzijde van de exportgroei. De prijzen zijn aan het begin van het seizoen niet goed. Dat geldt vooral voor de glasgroente.

De groei naar Rusland blijft ook dit jaar in tact. In de eerste twee maanden bedroeg de stijging 26 procent, blijkt uit de exportgegevens van het PT.

Of registreer je om te kunnen reageren.