Home

Achtergrond

Europese Commissie verzacht mogelijk Health Check

De Europese Commissie heeft de afgelopen 6 maanden goed geluisterd naar de lidstaten en verzacht mogelijk de voortstellen voor een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Dat zei Herman Versteijlen, directeur directe inkomenstoeslagen bij de Europese Commissie, op een debatbijeenkomst in Heerenveen.

"Aan de essentie", aldus Versteijlen, "wordt absoluut niet getornd. De weg er naartoe wordt wellicht iets aangepast. Er leiden meer wegen naar Rome." Hij weigerde inhoudelijk in te gaan op de precieze aanpassingen die worden gepresenteerd op 20 mei.

Topambtenaar Herman Snijders van het ministerie van Landbouw verklaarde dat het kabinet de koppeling van inkomenssteun aan maatschappelijke diensten als landschapbeheer te ondersteunt. "Dit zou regionaal kunnen worden ingevuld." Volgens hem betekent dit mogelijk dat boeren nabij Natura 2000-gebieden straks meer inkomenssteun ontvangen.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland verwacht dat de Europese Commissie haar op 20 mei te presenteren onvoldoende heeft verandert naar de wensen van de Nederlandse land- en tuinbouw. De organisatie zet in op een "geharnaste ministerraad en een Europese Parlement met meer bevoegdheden dit af te keuren of amenderen."

Of registreer je om te kunnen reageren.