Home

Achtergrond 1 reactie

Europeanen moeten meer zuinige apparaten gebruiken

Mensen moeten veel meer zuinige apparaten gebruiken, zoals led-lampen en slimmere verwarmingen.

Europees Commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) heeft dat dinsdag gezegd ,,De technieken bestaan al. We hoeven ze niet meer uit te vinden. Alleen maar toe te passen.''

De IT-techniek van slimmere en zuiniger apparaten is volgens Reding cruciaal voor de ambitieuze milieudoelen van de EU. De EU-landen willen namelijk 20 procent energie besparen voor 2020.

Vooral in de bouw zijn nog veel kansen, vindt de Luxemburgse commissaris Reding. "Zeer veel energie gaat op aan verwarming, koeling en verlichting. Daar kan IT-techniek nog veel efficiëntie opleveren'', zei commissaris Reding bij Eicta, de Europese branchevereniging voor digitale technologie.

Deze high-tech fabrikanten zijn druk bezig steeds meer snufjes te verzinnen om stroomgebruik te beperken. Zo laat Nokia de nieuwste gsm's een seintje geven wanneer de gsm uit de oplader kan worden gehaald.

"We hebben tegenwoordig ook digitaal papier: dat tot duizend keer gebruikt kan worden. Zulk papier scheelt veel bomen en fabricagekosten'', vertelt Mark MacGann van de branchevereniging.

De vereniging publiceerde dinsdag het rapport 'High tech: lage CO2-emissies'. De sector zegt daarin tot vregde van EU-commissaris Reding dat ze het bedrijfsleven goed kan helpen om energie te besparen, bijvoorbeeld met slimme programma's om te voorkomen dat vrachtwagens onnodige kilometers rijden.

Maar de ICT-apparaten verslinden zelf ook energie, erkent MacGann. Van alle gebruikte energie in Europa gaat 2 procent op aan ICT, evenveel als luchtvaart. "Een gemiddeld huis heeft nu vijf keer meer ICT-apparaten in huis dan in de jaren zeventig. We moeten dus ook naar onszelf kijken.''

De sector zegt apparaten dus nog zuiniger te maken. Hoewel er al veel is gedaan. Een nieuwe Sony televisie gebruikt slechts 0,5 Watt in de standby. Tien jaar geleden was dat nog 7,5 Watt.

"Waarom zou je een tv eigenlijk op standby zetten? Het is tijd voor een EU-campagne om de consument de juiste informatie te geven over zijn gedrag'', zegt MacGann, die direct een voorbeeld geeft: "Een keer water koken kost meer stroom dan een tv de hele maand op standby.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    plasma televisies gebruiken ook veel stroom

Of registreer je om te kunnen reageren.