Home

Achtergrond

Europarlement besteedt gps-satellieten aan

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met de aanbesteding van Europese gps-satellieten.

Het zogeheten Galileoproject is met 3,4 miljard euro het grootste technologieproject van de EU ooit. Bedrijven kunnen meedingen naar maximaal twee van de zes delen van het project. De EU wil namelijk voorkomen dat het afhankelijk wordt van een bepaalde onderneming.

Eerder gingen de EU-landen al akkoord met de aanbesteding. De dertig gps-satellieten moeten vanaf 2013 Europeanen helpen hun weg en positie te bepalen. De Nederlandse overheid kan deze Europese variant van het Amerikaanse gps gebruiken voor rekeningrijden.

Het project had jarenlang stilgelegen omdat de EU vergeefs investeerders zocht. Nu steekt Brussel er alleen eigen geld in. Morgen is alvast de lancering van de tweede satelliet, die al klaar was. Het meeste geld voor het Galileoproject komt uit het landbouwbudget.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.