Home

Achtergrond 187 x bekeken

Europa stuurt tweede satelliet ruimte in

De tweede satelliet van het Europese miljardenproject Galileo is zondagochtend vroeg vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan met een Sojoez-raket in een baan om de aarde geschoten. De testsatelliet met de naam Giove-B nam onder meer een uiterst precieze atoomklok mee.

Het is de bedoeling dat er in 2013 dertig Europese satellieten in de ruimte hangen. Het Galileo-project gaat minimaal 3,4 miljard euro kosten, maar volgens sommige critici kunnen de kosten oplopen tot 10 miljard euro. Behalve voor navigatie kan het door EU-landen ook gebruikt worden voor rekeningrijden.

Europa heeft jarenlang gesteggeld over de kosten van het project. Nadat een aantal grote bedrijven zich had terugtrokken, besloot de EU het vorig jaar maar met eigen geld te gaan doen. Galileo moet de tegenhanger worden van het Amerikaanse gps-systeem en van het Russische Glonass.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.