Home

Achtergrond

Euro breekt door grens van 1,60 dollar

De euro is vandaag in de valutahandel voor het eerst boven de 1,60 dollar gestegen.

Daarmee staat de Europese eenheidsmunt op het hoogste niveau sinds de invoering van de euro op de financiële markten in 1999.

De waarde van de euro loopt op door de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gaat verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. ECB-bestuurslid Christian Noyer liet dinsdag in een interview weten dat de ECB er alles aan zal doen om de inflatie te verlagen. Indien nodig wordt ook de rente verhoogd, aldus Noyer. De rente in de eurozone staat nu op 4 procent.

De dollar staat juist onder druk door een reeks renteverlagingen in de Verenigde Staten om de afzwakkende economie te stimuleren. De rente werd sinds september vorig jaar met 3 procentpunt verlaagd tot 2,25 procent. De zorgen over de Amerikaanse economie namen dinsdag verder toe na zwakke cijfers over de huizenmarkt in de VS.

Analisten denken dat de euro in de komende drie tot zes maanden nog door kan stijgen tot 1,65 dollar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.