Home

Achtergrond 147 x bekeken

Elektronisch patiëntendossier in september 2009

Zorgverleners moeten vanaf 1 september 2009 informatie over patiënten met elkaar delen.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei vandaag tijdens overleg met de Tweede Kamer dat huisartsen, apothekers en ziekenhuizen dan moeten zijn aangesloten op het elektronisch patiëntendossier.

De overheid werkt al jaren aan het dossier om de informatiestromen tussen zorgverleners te verbeteren. Klink kondigde aan nog deze maand het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt naar de Tweede Kamer te sturen.

Op verschillende plaatsen lopen al proeven met het elektronisch medicatiedossier en het waarneemdossier voor huisartsen, twee belangrijke onderdelen van het patiëntendossier. Klink vertelde de Kamer dat deze proeven nu goed lopen, na eerdere kinderziektes.
Daarom kunnen zich steeds meer zorgverleners aansluiten bij hun collega's die al meedoen met de elektronische dossiers. Vanaf september begint dan over de volle breedte de landelijke invoering. Deze gaat gepaard met een grote publiekscampagne.
Vanaf 1 september 2009 zijn huisartsen, apothekers en ziekenhuizen dan verplicht aangesloten op het landelijke systeem. Laten zij dit na, dan kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg hen een boete opleggen.

De Eerste Kamer nam dinsdag een belangrijke hobbel voor het patiëntendossier door in te stemmen met invoering van het burgerservicenummer in de zorg, dat noodzakelijk is voor invoering van het patiëntendossier. Dit nummer wordt halverwege 2009 verplicht en maakt de uitwisseling van gegevens tussen artsen, zorgverzekeraars en instellingen die zorg toewijzen gemakkelijker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.