Home

Achtergrond

Einde struisvogelpolitiek?

Eindelijk lijkt de Europese Commissie zover om het verbod op de aanwezigheid van niet-toegelaten transgene bestanddelen in onder meer veevoeders, te herzien.

Deze zogeheten nultolerantie staat al langer onder druk, maar voorstanders voor aanpassing van die strikte regel als minister Verburg en commissaris Fischer Boel wisten het pleit niet te beslechten.
Met name vanuit milieuhoek is het verzet tegen versoepeling van deze norm namelijk groot. Organisaties als Greenpeace vonden steeds het Brusselse directoraat Milieu aan hun zijde. De nieuwe milieucommissaris Vassiliou lijkt een realistischer beleid voor te staan, zonder radicaal de wet aan te passen.
De nultolerantie is eigenlijk niet te handhaven: de teelt van transgene gewassen neemt in steeds meer landen zodanig toe, dat het steeds moeilijker wordt gegarandeerd transgeenvrije producten te importeren. Van een lichte vermenging, bedoeld of onbedoeld, is snel sprake.
De voedings- en veevoerindustrie en de dierlijke sectoren vragen al lang om een soepeler norm. De kosten rijzen de pan uit bij gebrek aan geschikte grondstoffen. Het zou dus goed zijn als de Commissie zich reëler opstelt, met speciale aandacht voor de plantaardige sectoren die zuiver uitgangsmateriaal nodig hebben. Dit realisme moet een vervolg krijgen in een normale toelatingsprocedure voor transgene gewassen. De huidige methode van uit- en afstel is pure struisvogelpolitiek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.