Home

Achtergrond 283 x bekeken 2 reacties

'Einde castratie kost sector 90 miljoen'

Het per direct stoppen met de castratie van biggen zou grote economische gevolgen hebben.

Onderzoek van het LEI in samenwerking met de Animal Sciences Group (ASG) toont aan dat de toegevoegde waarde in de keten hierdoor met ongeveer 90 miljoen euro zal dalen.

In het onderzoek is er vanuit gegaan dat het vlees van (jonge) beren op de Nederlandse markt geaccepteerd wordt. Als er niet meer gecastreerd wordt, moeten beren op een lager gewicht geslacht worden om berengeur te voorkomen. Hierdoor wordt minder vlees geproduceerd.

Daarnaast bestaat in bepaalde belangrijke afzetlanden, waaronder Duitsland, weerstand tegen vlees van ongecastreerde beren, wat de opbrengst verder zal drukken. In totaal wordt verwacht dat een castratiestop een opbrengstdaling van 200 miljoen euro voor de vleesvarkenshouderij en de slachterij zal betekenen.

De kosten zullen naar verwachting dalen met ongeveer 110 miljoen euro. Dit komt vooral door lagere aankoopkosten voor slachterijen en minder voerkosten door de kortere mestperiode. Kostendalingen door de betere voederconversie van beren in vergelijking met borgen, minder arbeid en lagere mestkosten zijn niet meegenomen. De grootste klappen zullen bij zeugenhouders vallen. Vleesvarkenshouders en slachterijen kunnen dieren in het buitenland aankopen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  het gerucht is dat bij de milieu keur varkens, slechts 1.25% van de beren een kleine berengeur afgeven.
  dat lijkt mij genoeg rede om het snijden af te schaffen.
  de milieukeur varkensboeren hebben al lef getoont, nu de rest nog?
  zeker de bio boeren, waar blijven jullie???

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  90 mil. komt overeen met een kosten verhoging van ca 5 cent per kg varkensvlees. Het is dan ook jammer dat er energie wordt gestoken in het verdoofd casteren als je voor 5 centen iedereen gelukkig kan maken. Laten we inzetten dat wij als Nederlandse varkenshouders voor de komen de 10 jaar een vaste vergoeding krijgen van de 5 cent, dan weet ik zeker dat wij na 5 jaar er geld aan over houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.