Home

Achtergrond

Eigen telers houden omzet Greenery op peil

Door een volumegroei van 3,8 procent bij eigen telers van The Greenery bleef de totale geldelijke omzet vorig jaar 0,4 procent achter bij 2006.

De nettowinst zakte van 13,7 miljoen euro naar 10,5 miljoen. Mede door het omzetverlies bij import na het vertrek van directie en personeel van Hagé krikten de Nederlandse telers het omzetaandeel op naar 42 procent. Volgens Greenerytopman Philip Smits is dat een goed resultaat. "Het komt weer in de buurt van wat het aandeel rond 2000 was." De totale omzet bedroeg 1,94 miljard euro. De grootste stijging van de omzet bij Nederlandse telers was te zien in het fruit. Met een volumestijging van ruim 30 procent is de stijging bij hardfruit spectaculair, stelde Smits.

Volgens coöperatievoorzitter Theo Ammerlaan is de ledenomzetgroei een goede eerste stap die onder moeilijke omstandigheden is bereikt. "We zijn pas echt tevreden als de ledengroei harder is dan de totale productiegroei in Nederland." De afzetorganisatie praatte – tot dusver zonder resultaat - met ander partijen over fusies of allianties. Hiermee hoopt The Greenery de positie in de binnenlandse productie te versterken.

The Greenery zag de winst dalen door enerzijds een voorziening voor een reorganisatie in 2008, maar ook de problemen met de import zorgde voor een druk op de winst en omzet. The Greenery wist klanten vast te houden, maar verloor buitenlandse leveranciers. De reorganisatie moet eind 2009 tot een extra resultaat van 25 miljoen euro leiden. De afzetorganisatie wist haar kwetsbare solvabiliteitspositie te verbeteren met 2,7 procent.

Smits noemde de afzetsituatie concurrerend met steeds minder grote afnemers en veel aanbieders. Groei wordt vooral gehaald in centraal en oost-Europa. De groei van 2 procent in Engeland zal dit jaar onder druk komen. Wel verwacht de afzetorganisatie een groei in Duitsland. Dit jaar zakte de afzet met 2 procent op deze markt. In de Benelux werd 5 procent omzet minder behaald door de problemen met de import.

Of registreer je om te kunnen reageren.