Home

Achtergrond 6 reacties

Eigen eieren schadelijk voor gezondheid

De eieren van kippen van particulieren in België blijken ongezonder dan die van legbatterijkippen.

Uit een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen, Gent en Luik is gebleken dat scharreleieren drie tot vijf keer meer dioxine bevatten dan wettelijk is toegestaan. Dat meldden Belgische media vandaag.

De onderzoekers analyseerden vorig jaar meer dan honderd particuliere kippenhouders. In sommige eieren werd ook het gevaarlijke insecticide DDT gevonden, dat al jaren verboden is.
Het eten van scharreleieren brengt een groter risico op gezondheidsklachten met zich mee. Een hoge concentratie dioxine kan kanker, maag-, lever, en darmproblemen veroorzaken. De oorzaak van de hoge dioxineconcentratie in Belgische eieren is waarschijnlijk bodemverontreiniging.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo Edelman

  En dit wordt uitgerekend na Pasen bekend gemaakt...

 • no-profile-image

  Theo Verwijst

  Hobbykippen lopen vaak buiten dicht bij oude bebouwing. Dit is niet te vergelijken met freiland of biologisch waar veel meer kippen over een veel grotere uitloop beschikken, grotendeels liggend buiten het bouwblok.
  En het dioxine-verhaal is sowieso een storm in een glas water. De wel voorkomende "hoge" gehaltes staan per ei gelijk aan wat je met het drinken van één slok melk binnenkrijgt. Het is alleen hoog in vergelijking met een ei van een batterijkip die nooit daglicht ziet.

 • no-profile-image

  jos

  ik vraag mij af of de uitslag ook zo zo luiden indien ze eieren van kippen van particulieren zouden vergelijken met biologische of freilandeieren. Ik vrees dat dan de kwaliteit gelijk is..

 • no-profile-image

  gert

  scharrelkippen,dat is al bekend van een duiits onderzoek

 • no-profile-image

  Boer

  Het is algemeen bekend, dat eieren uit een legbatterij gezond zijn. En niet alleen de eieren zijn gezond, zelfs de kippen zijn gezonder dan haar collega's in de freiland of biologische sector.

 • no-profile-image

  gerjan slingenbergh

  Vijf jaar geleden hebben ze dat onderzoek ook al gedaan. Overigens zijn scharreleieren iets anders dan de eitjes uit de achtertuintjes van de Belgen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.