Home

Achtergrond

Efsa: geen resistentie door gechloreerd vlees

Het gebruik van ontsmettingsmiddelen bij pluimveevlees leidt niet tot resistentie tegen antibiotica.

Dat concludeert de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa na onderzoek naar vier antimicrobiële ontsmettingsmiddelen. Hierbij bleek geen bewijs dat toepassing van de middelen de resistentie verhoogt, gebruik ervan is wat dat betreft dus veilig. Onjuist gebruik van ontsmettingsmiddelen kan mogelijk wel tot problemen leiden.

Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek naar de mogelijkheden om ontsmet pluimveevlees uit de VS in Europa te weren, waarbij vooral voedselveiligheid en milieueffecten een rol spelen. Volgens WTO-regels mag een veilig product namelijk niet tegengehouden worden.

Europese producenten zijn fel tegen de import van gechloreerd vlees. Amerikaanse pluimveehouders hoeven aan veel minder keteneisen te voldoen. Volgens secretaris-generaal van de Europese boerenvakbond COPA-COGECA, Pekka Pesonen, is het aan Europese producenten niet uit te leggen dat zij aan strenge eisen moeten voldoen als Amerikaans vlees ook in Europa verkocht wordt. "De Europese Commissie moet consequent de Europese productiewijze ondersteunen en geen producten toestaan die tegen haar eigen filosofie ingaan."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.